„Pentru noi, timpul se oprise-n loc.” Cum au fost salvate două vieți

Data publicării:
neonatologie_sanador_caz_complex Articol susținut de SANADOR

Povestea Ioanei, în vârstă de 27 de ani, este cea a unei sarcini dorite, dar care a întâmpinat multe provocări. În primele patru luni, a avut de îndurat grețuri și vărsături severe, apoi, când în sfârșit trecuse cu bine peste aceste neplăceri, a aflat că valva mitrală este ruptă, iar această afecțiune îi pune viața în pericol.

„Atunci s-a pus problema întreruperii sarcinii, ca să pot fi operată pentru insuficiență mitrală, pentru că nu se știa cât de severă este și cum vor evolua lucrurile, ținând cont că în sarcină inima este oricum sub presiune. Însă eu nu am fost de acord”, declară Ioana.

La scurt timp după diagnostic, au apărut și alte complicații - colestază și contracții uterine asociate valvulopatiei. Pacienta era internată la Iași, la cardiologie, iar medicul care o monitorizase a căutat un chirurg dispus să intervină minim invaziv, luând în considerare și sănătatea copilului.

În cele din urmă, Ioana a ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară, unde puteau fi realizate în siguranță și nașterea înainte de termen, și tratamentul chirurgical pentru afecțiunea cardiacă, și îngrijirea unui nou-născut prematur.

Pacienta a fost monitorizată în timpul sarcinii de Conf. Dr. Doru Herghelegiu și a născut prematur, la 32 de săptămâni, prin cezariană. După naștere, Ioana a vrut ca operația la inimă să aibă loc cât mai repede, astfel încât să se poată recupera și să îngrijească bebelușul în spital.

„Prima întâlnire cu bebelușul a avut loc în incubator, iar de ținut în brațe l-am ținut recent, înainte cu două zile să iasă de la terapie intensivă neonatală, unde a fost foarte bine îngrijit de Dr. Anca Cabăț. Acela a fost un moment în care și eu, și bebelușul am uitat să respirăm, unul în care, pentru noi, timpul se oprise-n loc”, declară emoționată pacienta.

Intervenția de chirurgie cardiovasculară indicată pentru insuficiența mitrală de care suferea Ioana a fost realizată de o echipă medicală coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR. Plastia de valvă mitrală a fost efectuată minim invaziv, cu închidere de defect septal atrial, prin minitoracotomie dreaptă videoasistată.

În prezent, Ioana și micuțul ei, Ioan, se simt bine și s-au externat, iar tânăra mămică este cât se poate de optimistă. Recuperarea după operație la inimă nu va fi ușoară, dar dacă va respecta recomandările medicilor și nu va face efort în următoarele luni, totul va fi bine. Este fericită și foarte recunoscătoare echipei medicale de la SANADOR, alături de care declară că s-a simțit ca acasă. Va reveni periodic la Spitalul Clinic SANADOR, pentru un control de cardiologie și investigații de specialitate.

Povestea Ioanei și a băiețelului ei a avut un final fericit datorită experienței deosebite a echipei medicale de la Spitalul Clinic SANADOR și dotărilor de excepție de care dispune spitalul. Pacienta a beneficiat o monitorizare atentă a sarcinii cu risc, a putut naște în siguranță, prin cezariană, iar micuțul ei venit pe lume prematur a primit cele mai bune îngrijiri de specialitate de Secția de Terapie Intensivă Neonatală.

Ulterior, Ioana a primit și tratamentul chirurgical necesar pentru afecțiunea cardiacă severă, operația fiind realizată în noul bloc operator complet digitalizat de la Spitalul Clinic SANADOR. Datorită experienței Centrului de excelență în chirurgie cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, operația a fost efectuată minim invaziv, astfel încât recuperarea a fost mai rapidă, iar riscul de complicații semnificativ redus. Postoperator, Ioana a beneficiat de tot sprijinul necesar pentru o refacere optimă, pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, de asemenea complet digitalizată, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri