Petre Roman, despre Mineriada din '90: „Eu dorm liniștit noaptea”

Data actualizării: Data publicării:
colaj mineriada petre roman

Fostul prim-ministru Petre Roman se consideră nevinovat în legătură cu acuzația adusă de procurori la adresa sa în dosarul „Mineriada”. „Eu dorm liniștit noaptea”, a spus el, la emisiunea În fața ta, de luni seară, la Digi24.

- Acuzația adusă de procurori este de crime împotriva umanității.

Petre Roman: E treaba dumnealor. Este o acuzație gravă și profund nefondată, aș putea spune chiar fabricată.

- V-ați gândit că ați putea fi condamnat?

Petre Roman: Nu. Așa ceva e dincolo de orice fel de rațiune și realitate, nu se poate așa ceva pentru că este o acuzație care nu se susține. Pe un așa-zis telex care nu-mi aparține să spui că am chemat minerii este cu totul aberant.

- E o acuzație teribilă, să fii acuzat de așa ceva nu mai dormi noaptea...

Petre Roman: Eu dorm liniștit noaptea pentru că nu am săvârșit niciun fel de infracțiune.

- Retrăind momentele alea, puteați să faceți ceva diferit, vă reproșați ceva din ce ați făcut atunci?

Petre Roman: Puteam de exemplu să nu autorizez intervenția forțelor de poliție, asta aș fi putut să fac cu consecința că acel cancer din centrul capitalei să continue.

- Spuneți că aveți conștiința curată.

Petre Roman: Sigur. În totalitate!

Potrivit unui document obținut de Pressone și publicat săptămâna trecută, minerii veniți la București în iunie 1990 au fost hrăniți și echipați de Armată, din dispoziția Guvernului. Informația apare într-un document declasificat după 27 de ani, la cererea Parchetului General. Petre Roman a declarat că era nevoie ca minerii veniți la București în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. „Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9.000 de mineri nemâncaț și obosiți”, a spus el, la acea vreme prim-ministru. 

Din vara acestui an, Petre Roman este urmărit penal. Procurorii de la Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma. Anchetatorii au audiat un martor care a declarat că a vorbit cu Petre Roman la telefon şi că acesta din urmă i-a cerut să trimită minerii din Valea Jiului la Bucureşti.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri