Plaja din Costinești va fi lărgită. Lucrările vor fi gata în 2026

Data publicării:
plaja din costinesti
În staţiunea Costineşti, pe anumite porţiuni, marea a înghiţit plaja. FOTO: Shutterstock

Plaja din Costineşti este următoarea care va fi lărgită, pe litoral. Încep lucrările, la finalul cărora plaja va avea 25 de hectare de nisip și cinci diguri. Va fi consolidat și malul care se surpă de peste 10 ani.

Nicu Serafim, seful salvamarilor Costineşti: „În zona asta, în nord, nu mai există plajă, mai ales când vine furtună. Acum 20 de ani, plaja era la 20 de metri de căderea asta în apă.”

În staţiunea Costineşti, pe anumite porţiuni, marea a înghiţit plaja. Spre exemplu, în anumite locuri mai sunt doar doi, trei metri de nisip. În plus, faleza se prăbuşeşte.

Problemele au început în urmă cu 11 ani, când malul de pământ s-a surpat.

Constructor: „S-a încercat o protecţie cu aceste pal planşe metalice, s-a încercat, de asemenea, o protecţie cu pereţi de beton. Într-un final, niciuna dintre aceste soluții nu a condus, pe termen lung, la rezolvarea problemei, drept pentru care noi va trebui să venim cu o soluţie, care, pentru următorii 50 de ani, să protejeze faleza.”

Accesul în zonă a fost interzis pentru a nu pune în pericol viaţa turiştilor.

Lucrările vor fi gata în 2026

Dumitru Jeanu, primar Costineşti: „Ştiţi că s-a prăbuşit în urma unor lucrări acum 11 ani, dacă îmi aduc bine aminte, şi odată cu înnisiparea se va consolida şi această zonă. Au în proiect să o consolideze, să o fortifice, să nu mai fie probleme.”

Lucrările ar trebui să fie gata în 2026. Pe langă consolidarea malului surpat, se vor construi cinci diguri, cu o lungime de 300-400 de metri, iar plaja va avea în total 25 de hectare.

Hristu Uzun, director ABADL: „După înnisipare, plaja va ajunge, în medie, la 100 de metri, la cota de + 3 metri.”

Se va construi și o plajă submersă, adică o pantă înclinată de nisip pentru ca intrarea în apă să fie una treptată, nu bruscă, aşa cum se întâmplă în Mamaia. Proiectarea şi execuţia lucrării vor dura 36 de luni, iar costurile ajung la 391 de milioane de lei, fonduri europene.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri