Adevărul: Scamatoriile păstorite de Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării

Data publicării:
DRAGNEA CON agerpres

Lucrări supraevaluate, terenuri sub-evaluate și dispariția a 10 milioane de eure. Acestea sunt doar lucrurile groase descoperite de Curtea de Conturi la Ministerul Dezvoltării, care între 2013 și 2014 a înființat Programul Național de Dezvoltare Locală.

Acesta nu numai că era coodonat de Ministerul Dezvoltării coordonat de Liviu Dragnea, dar prin Ordonanță de Urgență a guvernului Ponta, Dragnea personal a primit dreptul de a semna fiecare proiect care se finanțează din uriașul fond de jumătate de miliard de euro.

În mod oficial, programul avea rolul de a elimina diferențele de dezvoltare dintre diferitele zone ale țării dar realitățile au arătat altceva - o bună parte a contractelor s-au făcut prin atribuiri fără licitație, sfidând legile și chiar bunul simț.

În mod frecvent era invocată urgența, însă cum poate fi justificată de exemplu alocarea în urgență a unor fonduri pentru lucrări la unele biserici, inclusiv la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Încă nu ar fi atât de rău dacă de banii respectivi s-ar fi pus o tencuială nouă sau tablă pe acoperiș, dar în multe cazuri, sumele ar fi fost folosite exclusiv pentru plata unor proiecte. Deși achitate și terminate în regim de urgență, cele mai multe nu au fost puse în practică nici astăzi.

S-ar fi făcut și ceva asfaltări și s-ar fi tras și canalizare, însă firmele care s-au ocupat de aceste lucrări se aflau în sfera de influență a vice-premierului Liviu Dragnea. Cel mai bun exemplu îl reprezintă TelDrum, fosta regie de drumuri din Teleorman, privatizată de Liviu Dragnea și controlată de prietenii din copilărie sau colegii de facultate.

O parte dintre lucări au început în urmă cu mai mulți ani, însă dintr-o aparentă neatenție, plățile nu figurau în evidențele noului Programul Național de Dezvoltare Locală. Prin urmare, câteva zeci de firme ar fi fost plătite pentru aceeași lucrare de mai multe ori.

Raportul Curții de Conturi ar fi fost gata încă din aprilie 2015, însă nu se află nici acum pe site-ul instituției. Documentul trebuie mai întâi aprobat în plenul Curții de Conturi și abia apoi trimis mai departe către DNA și alte instituții cu atribuții similare. Jurnaliștii de la Adevărul speculează un amestec politic în interiorul Curții de Conturi, pentru blocarea și păstrarea la secret a acestui raport. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri