Adrian Năstase ar putea să mai stea doar două zile în închisoare

Data publicării:
16032013 20nastase 2048 20ore-55144

Este posibil ca familia fostului premier și apărătorii acestuia să îl viziteze astăzi în penitenciar ca să discute strategia de apărare în acest caz.

Teoretic, se poate vorbi despre ultimele 48 de ore pe care Adrian Năstase ar putea să le petreacă în regim de detenție.

Recursul în dosarul „Trofeul calității” se va judeca luni, la Tribunalul București.

Unele persoane spun că strategia de apărare a fost dată peste cap deoarece în urmă cu câteva zile procurorii DNA au ridicat două judecătoare de la Tribunalul București pentru că ar fi luat mită.

Aceste judecătoare ar fi trebuit să judece și recursul lui Adrian Năstase, dar dosarul a fost repartizat unui alt complet de trei magistrați. Și la acest complet de judecată par să fie probleme, pentru că soții a două dintre judecătoare ar fi avut probleme de ordin penal.

Pe de altă parte, astăzi se va lansa la Palatul Copiilor din Capitală ultima carte pe care Adrian Năstase a scris-o în regim de detenție și care l-ar putea ajuta să fie eliberat condiționat. El a ispășit 284 de zile, mai mult de o treime, din pedeapsa de doi ani primită în dosarul „Trofeul calității”.

Istoricul condamnării

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de cătreÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cuexecutare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat înlegatură cu strângerea de fonduri pentru campania electorala din 2004,când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD. Fostul premier esteîncarcerat din 26 iunie 2012. În 5 decembrie 2012, Curtea de ApelBucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în SpitalulFloreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute dincondamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 pânăîn 26 iunie 2012.

Cum a decurs ancheta în dosarul „Trofeul calității”

1.768 de zile - atât a durat ancheta procurorilor şi procesul de la curtea suprema în cazul Trofeul Calităţii, dosarul care l-a trimis în spatele gratiilor pe fostul premier Adrian Năstase.

Sute de volume de probe au fost citite de judecători şi aproape 1.000 de martori au fost audiaţi pentru a se ajunge la decizia definitivă anunțată pe 20 iunie 2012. Cei şase acuzaţi au de executat, în total 29 de ani de închisoare şi de achitat un prejudiciu ce depăşeşte 1,7 milioane de euro.

Dosarul Trofeul Calităţii a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă în ianuarie 2009. Adrian Năstase, principalul inculpat din dosar, a fost acuzat că, în 2004, a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin simpozionul „Trofeul calităţii în construcţii”.

Din taxele de participare încasate s-au strâns aproape 1,7 milioane de euro. Anchetatorii spun că în loc să ajungă în bugetul Inspectoratului de Stat în Construcţii, care a organizat „Trofeul”, banii au mers către patru companii controlate de apropiaţi ai familiei Năstase. De aici, sumele au ajuns la Eurografica, firma care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a fostului lider social-democrat.

Adrian Năstase a fost condamnat pentru că şi-a folosit influenţa pe care o avea, în calitate de lider de partid, pentru a obţine bani ca să îşi finanţeze campania electorală.

Irina Jianu, fost inspector general al ISC, a fost judecată pentru abuz în serviciu, spălare de bani şi fals. A fost cea care a stabilit taxele de participare la Trofeul Calităţii - 125 de euro pentru persoanele fizice şi 400 de euro pentru cele juridice. A primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Diana Gasparovici, fost inspector general adjunct al Inspectoratului, a fost judecată şi condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu. Este dată în urmărire generală încă din iunie anul trecut, fiind condamnată la 5 ani de închisoare.

Cristian Vasile, directorul general al SC EUROGRAFICA SRL, a fost judecat și condamnat la şase ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani și fals. Firma pe care o conducea s-a ocupat de materialele promoționale pentru campania electorală a fostului premier.

Bogdan și Mariana Popovici au primit câte cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals. Ei sunt cei care deţineau firmele prin care s-ar fi spălat banii obţinuţi din organizarea simpozionului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri