Adrian Năstase: Victor Ponta a făcut un lucru extrem de înțelept

Data publicării:
nastase blog

 

 Foto: Blog Adrian Năstase

„Apoi, l-a determinat și pe primarul Piedone să demisioneze și a aruncat un cartof fierbinte în brațele lui Iohannis, ale lui Dragnea și ale liderilor PNL. Dacă se păstrează Coaliția, desemnarea unui candidat de premier se va dovedi dificilă. PNL, conștient de acest lucru, va milita pentru alegeri anticipate — decizie greu de pus în practică, mai ales că ele ar trebui să aibă loc cam cu o jumătate de an înaintea celor la termen. Și în condițiile în care trei sferturi din parlamentari, care nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste, nu vor putea fi convinși de o astfel de strategie. Pentru Iohannis, a forța numirea unor candidați „no name” pentru a obține, în două rânduri, un vot de neîncredere în Parlament este riscant prin consecințele ce pot apare în ceea ce înseamnă propriul său mandat. A forța desemnarea unui guvern minoritar PNL ar fi, de asemenea, riscant, în ambele variante”, a scris Năstase pe blog.

În opinia acestuia, Ponta și-a ales un motiv oportun pentru a ieși, deocamdată, din scenă.

„Rămân în scenă cei care sprijină „tăierea la ras” a clasei politice, „defrișarea politică”, neînțelegând că schimbările trebuie realizate în mod gradual. Deschiderea Cutiei Pandorei în momentul în care există instabilitate politică la frontierele României — vezi situația din Ucraina, din Republica Moldova, din Marea Neagră, anumite abordări din Ungaria, nu mi se pare un lucru foarte înțelept. Iar desfășurarea acestor evenimente, în momentul în care are loc la București Reuniunea la vârf a șefilor de stat din Europa centrală și de est, va slăbi mesajul și semnificația acestei întâlniri. Nu știu de ce mi-au venit în minte și unele evenimente de la Chișinău...”, a adăugat Adrian Năstase.

Gheorghe Brega, premier interimar în Republica Moldova

În ceea ce privește ieșirea de marți a tinerilor în mai multe orașe din țară, fostul premier a arătat că se gândește nu atât la ce s-a întâmplat în ianuarie 2012 în Piața Universității, ci, mai curând, la revolta tinerilor din Franța din mai 1968.

FOTO VIDEO Tragedia din Colectiv | Zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti

Evident, ceea ce s-a întâmplat la Clubul Colectiv, tragedia de acolo, cu o dimensiune emoțională imensă, a reprezentat „scânteia” ce a declanșat, extrem de rapid, prin mesaje pe Facebook, ieșirea în stradă. Sigur că acești tineri, în majoritate de 20-30 de ani, nu pot să cunoască în întregime ce s-a întâmplat „în ultimii 26 de ani”. Lozincile lor, diferite (dar confecționate din aceleași materiale și scrise cu aceleași litere), vizează global „clasa politică”, dar, concret, politicieni dintr-o singură zonă politică. Interpretarea mea este că ieșirea în stradă s-a datorat unor nemulțumiri multiple. (...) O acumulare de fapte, de evenimente, de trăiri, de aspirații neîmplinite. Toate acestea au generat o imensă tensiune socială. Desigur, nu vreau să cred că au existat diversiuni sau manipulări. Într-o societate democratică, astfel de lucruri nu se pot întâmpla”, a mai arătat Năstase.

Traian Băsescu, despre demisia lui Victor Ponta de ziua sa: Așa a fost destinul lui

Postarea are și un P.S.: „Vă rog să-l ajutați pe Băsescu să înțeleagă că nu este vorba de distracția tinerilor și de cluburi. Este mult mai mult decât atât. Inclusiv de cele două mandate ale sale”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri