Adrian Ţuţuianu anunță controale inopinate la SRI

Data actualizării: Data publicării:
170203_TUTUIANU_COMISIE_SRI_00_INQUAM_Octav_Ganea

Comisia de control al Serviciului Român de Informaţii va face controale inopinate la sediile unităţilor SRI centrale sau din teritoriu, informează News.ro. Anunțul a fost făcut de preşedintele Comisiei, Adrian Ţuţuianu, potrivit căruia controalele vor începe săptămâna viitoare.

170203_TUTUIANU_COMISIE_SRI_00_INQUAM_Octav_Ganea
Adrian Țuțuianu / FOTO: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Am prevăzut că atribuţiile de control ale Comisiei pot fi exercitate inclusiv prin verificări la sediile unităţiilor SRI şi am stabilit două modalităţi de control: un control cu notificare prealabilă a perioadei şi tematicii de control, dar şi controale inopinate pe o tematică stabilită în cadrul Comisiei la unităţi centrale sau din teritoriu ale Serviciului”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.

Şeful Comisiei de control al SRI a precizat că există deja o tematică de control elaborată şi că în cadrul acestor controale se vor verifica date, informaţii şi documente. ”Există o tematică de control care a fost elaborată de cei care au lucrat anterior în cadrul acestei Comisii în baza acelei tematici de control. Vom verifica date, informaţii, documente, cum se întâmplă anumite lucruri care ţin de activitatea Serviciului Român de Informaţii. Începem cu unităţiile centrale ale Serviciului şi vom merge şi la câteva Direcţii de informaţii din judeţe”, a arătat Ţuţuianu.

Întrebat cum s-a ajuns la concluzia că sunt necesare astfel de controale, preşedintele Comisiei a răspuns că a pornit de la ideea generală de control.

”Orice instituţie face de regulă un control tematic. ANAF dacă vine în control te anunţă cu 15 zile înainte şi îţi spune ce să-i pregăteşti. Asta e o modalitate normală de realizare a activităţii. Dar poate într-o zi considerăm că este util să vedem efectiv la lucru neanuţat Serviciul Român de Informaţii sau să avem o sesizare care ne obligă să avem o intervenţie imediată. Să nu se înţelagă că cineva dintre membrii Comisiei ar putea să meargă pe oriunde şi oricum, ci noi lucrăm fie în integralitate ca şi Comisie, fie pe subcomisii. Am prevăzut asta în Regulament, ar putea să meargă o subcomisie să verifice un anume aspect”, a explicat Ţuţuianu.

De asemenea, întrebat când a avut loc ultimul control pe care l-a făcut Comisia la SRI, el a spus că nu are datele exacte.

”Din datele pe care le am eu, toate comisiile de control parlamentar au făcut asemenea deplasări şi verificări în unităţiile aparţinând SRI. Ultima vizită nu ştiu când a avut loc, dar caut în arhiva lăsată de predecesorii mei şi vă spun”, a mai spus Ţuţuianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri