Amenzi între 10.000 la 20.000 lei pentru cei care nu respectă drapelul și imnul României

Data publicării:
steagul româniei
„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României.” Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă de modificare a Legii 75/1994, prin care este sancţionată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei adăugarea de inscripţii şi simboluri ilegale pe drapelul României în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare, transmite Agerpres.

În iunie 2023, Legea 75/1994 a fost completată la art.1, alin.3 cu prevederea potrivit căreia „Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”, iar noua propunere legislativă, iniţiată de senatorul PNL Nicolae Ciucă şi deputatul PNL Gabriel Andronache, instituie sancţiuni pentru această faptă.

„Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României, să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei de la art 1, alin. 3 se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei cu respectarea dispoziţiilor OG 2/2001", stipulează proiectul de act normativ adoptat, luni, de Senat.

Potrivit expunerii de motive, „pângărirea drapelului României ca simbol naţional prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional cu amendă în cuantum ridicat pentru a descuraja astfel de fapte antisociale” .

Propunerea legislativă de modificare a art. 20 din Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Senatorul Diana Iovanovici Şoşoacă s-a pronunţat împotriva arborării altor drapele alături de cel al României, iar senatorul UDMR Tanczos Barna a subliniat că „steagul Ţinutului Secuiesc, simbol al Ţinutului Secuiesc din România, va fi arborat în continuare în condiţiile legii de către această comunitate”. După această intervenţie, Şoşoacă a protestat în sala plenului precizând că Ţinutul Secuiesc nu există, fiind necesară întreruperea pentru 5 minute a şedinţei de plen.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri