Americanii au dat o "foaie de parcurs" Guvernului

Data publicării:
stewart

Premieră la Guvern. Reprezentantul celor mai puternice 12 companii americane i-a înmânat, în public, premierului o foaie de parcurs şi o listă cu priorităţile pe care trebuie să le aibă în vedere. S-a întâmplat în timpul celei mai mari misiuni economice americane din ultimii 5 ani.

A fost un gest fără precent al unei corporaţii dintr-o ţară aliată să îi dea premierului un astfel de document. Oficialii americani i-au transmis lui Sorin Grindeanu că statul de drept, transparenţa şi eficienţa sunt esenţiale în afaceri.

Eric Stewart, președinte AMRO: „Instrumentele statului de drept sunt stabilitatea, transparenţa, eficienţa şi acestea au fost incluse în foaia de parcurs prezentată celor două guverne. Sunt aspecte importante pentru mediul de afaceri şi priorităţi pe care cele două guverne trebuie să se concentreze.”

În ultima perioadă, Ambasadorul SUA şi firme care fac afaceri în România, s-au întâlnit cu reprezentanţii statului. Au fost interesaţi să reafirme că ţara noastră este un partener strategic şi că este necesară continuarea luptei împotriva corupţiei pentru dezvoltarea economiei. De altfel, investitorii americani au fost printre cei care au criticat Guvernul atunci când s-a aprobat ordonanţa 13.

Americanii sunt interesaţi de trei domenii cheie: energie, apărare şi transporturi. La finalul întâlnirii au şi obţinut promisiunea că Executivul de la Bucureşti schimbă legislaţia privind proiectele strategice în aceste sectoare.

Sorin Grindeanu, premierul României: „Aceste schimbări, și subliniez acest lucru, ca să fie foarte clar, vor fi făcute în concordanță cu legislația stabilită cu Comisia Europeană în acest domeniu. Nu vreau să fiu greșit înțeles. Și pe o schemă deja agreată cu Comisia Eururopeană.”

În prezent, SUA sunt al 11-lea mare investitor în România. Valoarea totală a investițiilor se ridică în 2015 la 1,33 miliarde de dolari, în domenii importante precum industria auto, echipamente, energie, agricultură, IT. În acelaşi an, schimburile comerciale dintre ţara noastră şi Statele Unite au fost de circa 3 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri