Bashar al-Assad, prima vizită în China de la declanșarea războiului. Ce speră să obțină președintele Siriei

Data publicării:
profimedia-0789448723
Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, se va deplasa joi în China, a anunţat preşedinţia siriană, pentru prima sa vizită la Beijing de la declanşarea, în 2011, a conflictului care i-a devastat ţara, informează miercuri AFP.

Vizita preşedintelui sirian, care va fi însoţit de soţia sa, intervine "ca răspuns la o invitaţie oficială a preşedintelui Xi Jinping", a precizat preşedinţia siriană într-un comunicat. Assad va fi însoţit, de asemenea, de o delegaţie politică şi economică. Potrivit publicaţiei proguvernamentale siriene al-Watan, Assad ar urma să asiste şi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Asiatice la Hangzhou, pe 23 septembrie.

China se numără printre aliaţii Damascului şi l-a sprijinit în Consiliul de Securitate al ONU, unde s-a abţinut de fiecare dată în timpul votării de rezoluţii constrângătoare la adresa Damascului.

Ce urmărește Bashar al-Assad să obțină în China

Responsabili chinezi s-au deplasat de mai multe ori în Siria pentru întrevederi cu omologii lor la Damasc, în timpul perioadei de conflict sângeros, însă vizita lui Assad în China este prima a unui preşedinte sirian din 2004 încoace.

De asemenea, aceasta va fi a treia vizită a lui Assad într-o ţară non-arabă după 2011. Până acum, el s-a deplasat doar în Rusia şi în Iran, cei doi mari aliaţi ai puterii de la Damasc. Vizita lui Assad intervine în condiţiile în care el a iniţiat în 2023 o apropiere diplomatică cu numeroase ţări arabe, după ani de izolare de la începutul războiului.

Normalizarea acestor relaţii a dus la revenirea Damascului în cadrul Ligii Arabe şi la participarea preşedintelui sirian la summitul arab de la Jeddah, în Arabia Saudită, în mai.

Această apropiere a intervenit şi pe fondul reconcilierii dintre Teheran şi Riad, două mari puteri regionale, după şapte ani de ruptură, care şi-au restabilit în martie relaţiile în cadrul unui acord încheiat sub egida Chinei. Beijingul a jucat rol de mediator între cele două țări și are în continuare deschidere pentru relații diplomatice apropiate cu regimul de la Damasc.

După 12 ani de război, Siria rămâne o țară măcinată de sărăcie, conflicte armate. Milioane de refugiați au reușit să părăsească țara în toți acești ani. 

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri