Bloomberg: Ultima dată când România a depășit China, statul român a ajuns să împrumute 20 miliarde de euro

Data actualizării: Data publicării:
Bloomberg_nov2017

Într-o analiză publicată vineri, agenția Bloomberg face o paralelă între creșterea economică din 2017 a României și creșterea economică din 2008, care a precedat criza economică, iar autoritățile de la București au fost nevoite să solicite o asistență financiară internațională de 20 de miliarde de euro.

„Ultima dată când ritmul de creştere al economiei României l-a depăşit pe cel al Chinei a fost în 2008, cu puţin înaintea izbucnirii crizei financiare globale. Politicienii s-au bucurat de acel succes înainte ca statul balcanic să fie și el puternic afectat, solicitând în cele din urmă o asistență financiară de 20 de miliarde de euro (24 miliarde de dolari)”, se arată în analiza publicată vineri de Bloomberg.

Aproape 10 ani mai târziu, creșterea economică a României - de 8,8% pe trimestrul trei din 2017 - depășește din nou creșterea Chinei, ca rezultat al boom-ului determinat de consum, în urma reducerilor de taxe şi a majorării salariilor în sectorul public. Alţi indicatori - cum ar fi inflaţia şi deficitul de cont curent - nu sunt la nivelurile de dinaintea crizei din 2008, dar provoacă totuși îngrijorare, notează agenția, care citează în sprijinul acestor afirmații pe președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, și pe guvernatorul Mugur Isărescu.

Această creştere economică de tip chinezesc ar trebui să-i facă pe cei care iau decizii să se gândească ce vor face în continuare. România se confruntă cu derapaje pe care pieţele financiare nu le vor ignora”, a afirmat Ionuţ Dumitru.

„Nu suntem împotriva stimulării consumului sau a majorării salariilor, dar trebuie să acordăm atenţie dozajului - cât de mult poţi accelera fără să frânezi brusc. De câte ori trebuie să ne spargem capul până când vom învăţa lecţia?”, se întreabă guvernatorul Mugur Isărescu, potrivit Bloomberg.

Invocând părerile analiștilor, agenția arată că dezechilibrele de astăzi nu sunt fără însemnătate: deficitul bugetar se măreşte peste limita UE, cererea consumatorilor majorează importurile şi deficitul de cont curent, iar preţurile de consum cresc după o perioadă de deflaţie. Totodată, randamentele obligaţiunilor au urcat deja, anticipând încheierea perioadei de aproape doi ani cu dobânzi scăzute, în timp ce din rândul statelor din Europa de Est, leul a avut cea mai slabă performanţă faţă de euro anul acesta.

Printr-o postare pe Facebook, premierul Mihai Tudose a ironizat, joi seară, opiniile conform cărora România „stă rău”, aducând drept contraargumente „știrile false” difuzate de Washington Post şi AFP referitoare la creşterea economică şi la faptul că ţara noastră este „tigrul Europei”, afirmaţiile comisarului european Pierre Moscovici care notează că avem cea mai mare creştere după China, rectificarea bugetară pozitivă şi creşterea producţiei industriale. El a calificat drept „falsă problemă” faptul că această creştere ar fi bazată pe consum, afirmând că tendinţa spre consum înseamnă modernitate.

„După ce Washington Post şi AFP au răspândit tot felul de «false informaţii» privind creşterea economică a României, numind-o chiar «tigrul Europei», Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare susţine, în Prognoza Economică Europeană pentru toamna lui 2017, că ţara noastră are a doua cea mai mare creştere economică din lume, după China. Stăm rău. Atât de rău încât am făcut a doua rectificare pozitivă din acest an”, a scris Tudose pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri