Buget 2017. Serviciile secrete, lăsate cu mai puțini bani

Data publicării:
SRI-1

Noua variantă a proiectului de buget pe 2017 prevede scăderea alocărilor bugetare pentru toate serviciile de informații. Serviciul Român de Informații pierde și el 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o scădere cu 9,4% față de nivelul anului 2016.

SRI

Conform variantei rectificate a proiectului de buget, publicată de Ministerul de Finanțe, SRI va primi anul acesta 1,7 miliarde lei, cu 200 de milioane de lei mai puțin decât în varianta inițială. Ca urmare a acestei scăderi, bugetul SRI va fi cu 9,4% mai mic în 2017 față de 2016 (1,88 miliarde lei execuție preliminată pentru 2016). Vor scădea atât cheltuielile de personal (cu 1,59%), cât și cheltuielile cu bunuri și servicii (7,5%).

Serviciul de Informații Externe a rămas și după rectificarea proiectelor de buget cu o reducere a alocării, urmând să primească 247 milioane de lei, cu 29,3 milioane de lei mai puțin decât în 2016. Cea mai mare scădere a fost operată în dreptul cheltuielilor de capital (cu 51%), în timp ce cheltuielile cu salariile rămân la un nivel similar anului trecut, înregistrând o creștere de 1%.

Serviciul de Protecție și Pază va primi 156,48 milioane de lei, cu 9% mai puțin decât anul trecut. Și în cazul SPP, cheltuielile de capital scad drastic, cu 67%.

La rândul său, Serviciul de Telecomunicații Speciale rămâne, în urma rectificării proiectului de buget, cu o scădere de 8% a bugetului. Astfel, STS primește 270,11 milioane de lei, sumă cu aproape 38% mai mică decât cea primită în 2015.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, joi, o scrisoarea premierului Grindeanu în care își manifesta nemulțumirea față de reducerile operate asupra bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale.

Șeful statului arăta că, deși se preconizează în 2017 o creștere a cheltuielilor cu 15% față de 2016, scad bugetele din domeniul securității naționale, ceea ce ar fi o măsură „nu doar nejustificată, ci total inoportună”.

„Asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României”, arată președintele în scrisoarea trimisă premierului Grindeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri