C. T. Popescu: Domnul Iohannis luptă pentru postul de lider al Opoziţiei

Data publicării:
iohannis parada FB 10

Rezultatul alegerilor nu lasă loc de prea multe negocieri politice. În acest moment, singurul rămas disponibil este postul de lider al Opoziţiei, spune Cristian Tudor Popescu. Un post pe care preşedintele Klaus Iohannis şi-l doreşte. Şi pe care l-ar putea obţine dacă propunerea de premier a PSD va fi Liviu Dragnea.

Tot ce vedem acum este un balet politic pe damigeană. Nu are semnificaţii logice, juridice, constituţionale... Are semnificaţii doar în această hărţuire reciprocă politică. Miscarea domnului Iohannis ce înseamnă? Înseamnă: Eu fac cărţile. Eu numesc premierul. Mişcarea domnului Dragnea – nu venim pentru că nu s-a constituit încă Parlamentul – vrea să-i nege, în imagine, în ochii opiniei publice, exact această calitate domnului Iohannis, ca preşedinte: Nu dumneavoastră numiţi premierul. Nu ne ducem, prin urmare matale... Nu hotărăşti dumneata, domnu', asta este. Fireşte că dacă ar fi existat un alt tip de relaţie între cele două persoane, la Cotroceni s-ar fi întâlnit toată lumea fără niciun fel de probleme.”

Se poate întâmpla ca domnul Dragnea, care şi-a păstrat mereu această marjă, nu s-a... nici măcar nu s-a numit ca premier, poate în ultimul moment să numească din partea partidului pe altcineva. Eventual o persoană pe care o controlează foarte bine. Şi atunci domnul Iohannis nu mai are replică. În clipa în care nu mai e domnul Dragnea, domnul Iohannis nu are altceva de făcut decât să semneze. Dacă domnul Dragnea, ceea ce nu e sigur, se va autopropune... Pentru că despre asta e vorba, în clipa de faţă. Dânsul este autoritatea supremă, este un Ceauşescu al PSD, şi practic sae autopropune. Cum, de altfel, s-a şi ales, ca unic candidat. Atunci domnul Iohannis capătă marjă de joc. S-a gândit la asta domnul Iohannis de acum două luni, ce va face. În condiţiile victoriei zdrobitoare a PSD, ceea ce rămâne de împărţit acum este spaţiul de opoziţie. E bătaie pe spaţiul de opoziţie unde PNL a lăsat o bucată largă prin această contraperformanţă năprasnică pe care a realizat-o. Şi acolo domnul Iohannis se bate în clipa de faţă cu USR, se bate cu Traian Băsescu şi cu ce s-ao mai putea încherba pe la PNL, foarte greu. Asta este miza, de fapt, a tot ce vedem: Cine va fi liderul opoziţiei. Domnul Iohannis aşteaptă, îşi doreşte în clipa de faţă ca domnul Dragnea să fie propunerea PSD şi ALDE, sau poate numai PSD, pentru funcţia de premier. Pentru că atunci dânsul poate să se aşeze în poziţia de ultim apărător, ultima redută în faţa mării roşii, pesediste, şi refuză să-l numească pe domnul Dragnea. Chiar dacă va fi suspendat, chiar dacă nu va mai fi preşedinte, refuză. Şi atunci are această posibilitate de joc care îl ridică în imagine ca lider al opoziţiei. Din care, fireşte, poate candida pentru următorul mandat.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri