Câciu: Anvelopa de cheltuieli pentru pensii crește cu 15%. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, pe bogaţi nu

Data actualizării: Data publicării:
adrian caciu gesticuleaza in timpul unor declaratii la guvern
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Foto: gov.ro

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a dat de înțeles miercuri, după ședința de guvern, că punctul de pensie nu va crește cu 15%, însă întregul pachetul de măsuri pe care îl pregătește Guvernul pentru pensionari ar duce la majorarea cheltuielilor pentru pensii cu 15%. „România este obligată să reducă deficitul, nu are spaţiul pe care îl are orice altă ţară”, spune ministrul Finanțelor, care a precizat însă că „anvelopa de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%”. 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a explicat la Digi24 că majorarea bugetului pentru pensii cu 15% înseamnă creșterea punctului de pensie, dar și acordarea unor ajutoare pensionarilor cu venituri mici. 

„Această majorare de 15% ar trebui să fie compusă, pe de-o parte, din creşterea punctului de pensie, chestiune reglementată legal la noi în ţară, legată direct de creşterea inflaţiei din anul precedent la care, Guvernul va adăuga şi o alocare graduală de beneficii suplimentare”, a spus Stroe.

„La punctul de pensii, noi am avut o discuție, urmează să închidem acest subiect săptămânile următoare, e vorba ca anvelopa bugetară pentru pensii să crească cu 15%”, a spus și ministrul Finanțelor.

După ședința de guvern, Adrian Câciu a declarat că Guvernul face „toate eforturile” să îi ajute pe pensionari.

„Anvelopa de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%, iar modul în care acest pachet se construieşte ţine cont de legi, de necesităţile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, pe bogaţi nu, cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit”, a explicat Câciu.

„Mi-aş fi dorit să nu se ajungă aici, dacă politicienii nu ar fi făcut licitaţie pe pensii, până acum decizia era luată. Trebuie să înţelegeţi un singur lucru, pensiile se plătesc din veniturile din contribuţii, evident că există şi un deficit la fondul de pensii. România a fost introdusă în procedură de deficit excesiv de către strămoşii acestui guvern, România este obligată să reducă deficitul, nu are spaţiul pe care îl are orice altă ţară când vrea să îşi ajute cetăţenii dar cu toate acestea, face toate eforturile să îi ajute”, a spus acesta.

Ministrul Finanțelor a precizat că România nu poate crește deficitul la fondul de pensii pentru că țara noastră se află în procedură de deficit excesiv.

„Noi trebuie să ajutăm pensionarii, nu că îi ajutăm, este dreptul lor de a fi ajutaţi în faţa erodării puterii de cumpărare, dar trebuie să ţinem cont şi de indicatorii macroeconomici pe care îi comportă deficitul la fondul de pensii, pentru că nu poţi să creşti deficitul la fondul de pensii, pentru că dacă îl creşti, ai un răspuns de dat la Comisia Europeană care nu cred că poate fi unul pozitiv în condiţiile în care alcineva ne-a introdus în procedută de deficit excesiv”, a mai spus Adrian Câciu.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri