Exclusiv Câciu: Banii din PNRR primiți până acum, dar necheltuiți, ajută la stabilitatea cursului valutar. Sunt la BNR

Data actualizării: Data publicării:
caciu la digi24
Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a vorbit vineri seară, în exclusivitate la emisiunea „LIVE” cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre banii din PNRR pe care îi primește România.

Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a vorbit vineri seară, în exclusivitate la emisiunea „LIVE” cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre banii din PNRR pe care îi primește România. Acesta spune că nu se pierd bani din cererea de plată numărul 3, iar fondurile europene primite până acum și care nu au fost cheltuite ajută la stabilitatea cursului valutar.

Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene: În acest moment, PNRR revizuit, cu capitolul REPowerEU, prin care primim 1,4 miliarde de euro, este depus la Comisia Europeană, și mai mult decât atât, la finalul lunii noiembrie vom primi aprobarea acestui plan.

Pentru cererea de plată numărul 2 am primit banii. Numărul 3 vine imediat după aprobarea de către Comisia Europeană, așa este regulamentul. După aprobarea Comisiei pentru Planul revizuit se depune cererea de plată numărul 3. Asta înseamnă că undeva la finalul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie se depune cererea de plată numărul 3.

La cererea de plată numărul 3, care a fost îndelung dezbătută de media și de populație, cu jalonul pensiilor de serviciu, acel jalon este închis. Mai mult decât atât. Am pus în dezbatere și legea pensiilor generale, care era în cererea de plată numărul 4 și vom prezenta împreună cele două sisteme de pensii, și mai avem câteva jaloane care au fost închise de România, dar Comisia e cerut o serie de clarificări.

Nu pierdem bani europeni. De aceea ne-am întâlnit ieri să discutăm despre PNRR, pentru a face follow-up, progres, cine se duce la Bruxelles...

PNRR-ul României a fost făcut în felul următor. În primii doi ani primim mai mulți bani decât cheltuim, pentru a avea ca un fel de buffer, Comisia urmând apoi să îți dea mai puțini bani, tu făcând în acest timp angajamente pentru contracte, pentru că primii doi ani îi pliezi pe contracte, trebuie să faci contracte, achiziții, licitații care știți foarte bine că durează, și practic stai cu banii în cont.

Banii sunt în Banca Națională a României. Toți banii europeni și alte surse de valută ajută la stabilitatea cursului valutar, la lichiditatea din piața financiară, pentru că de banii aceștia nu se folosește doar piața valutară, nu numai statul român. Se folosește și piața bancară.

Nu doar banii din PNRR, toată valuta României, din orice sursă ar fi ea, are un efect benefic asupra pieței financiare.

Întregul dialog cu ministrul Adrian Câciu, în materialul VIDEO.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri