Camera Deputaților dezbate și votează într-o ședință online legile PSD. Plafonarea prețurilor, amânarea ratelor și facilități fiscale

Data actualizării: Data publicării:
parlament ciolacu
Foto: Camera Deputatilor

Deputații discută vineri, într-o ședință online, mai multe proiecte legislative care prevăd plafonarea prețurilor la alimente și medicamente, o serie de facilități fiscale, o altă variantă a amânării ratelor, precum și o modificare a reglementărilor privind acordarea șomajului tehnic. Şedinţa se desfăşoară după o procedură specială stabilită de Biroul permanent. Deputaţii vor fi apelaţi nominal prin telefon pentru votul final, dar şi pentru dezbaterile din plen.

Proiectele, majoritatea inițiate de PSD, au fost deja adoptate de Senat. Dacă vor fi adoptate de Camera Deputaților vor merge la președinte pentru promulgare.

Care sunt proiectele dezbătute și votate de Camera Deputaților

Amânarea ratelor s-ar putea aplica și restanțierilor și firmelor aflate în insolvență

Proiectul PSD prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului (în varianta inițială a proiectului termenul maxim era septembrie 2020) fără niciun cost suplimentar și fără ca să faci dovada că ai fost afectat de criză. Amânarea poate fi solicitată și de firmele aflate în insolvență și de persoanele care au restanțe. Sunt eligibili să solicite amânarea și debitorii care se află în procedură de executare silită.

Scutiri de la plata contribuțiilor și amânarea plății utilităților

 Proiectul de lege prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele afectate de criza şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni. De asmenea, la cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioada de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României.

Plafonarea prețului la alimente și la medicamente

Proiectul prevede plafonarea preţului medicamentelor şi al alimentelor de strictă necesitate. Legea se aplică pe întreaga perioadă a decretării stării de urgenţă, cât şi 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că plafonarea prețurilor nu este o soluție pentru că ar putea duce la o problemă de aprovizionare.

Scutiri de la plata chiriei

Un alt proiect dezbătut și votat vineri este cel care prevede scutiri de la plata chiriilor pentru spațiile unde nu se mai desfășoară activități pe durata stării de urgență. Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

PNL anunță ca va contesta legile la CCR

Liberalii au avertizat că cele două inițiative legislative vor avea efecte dezastruoase pentru economiei și au anunțat că le vor ataca la Curtea Constituțională. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a acuzat „populismul și iresponsabilitatea” inițiatorilor și promotorilor celor două acte normative, avertizând asupra declanșării unei crize economice.

„Într-un exercițiu de populism deșănțat, PSD a promovat două proiecte de lege, referitoare la amânarea plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități, scrise parcă de Viorica Dăncilă și Dănuț Andrușcă. Braț la braț cu Marcel Ciolacu au votat și cei care vorbesc in spațiul public de valori democratice, dovadă că populismul și iresponsabilitatea nu au culoare politică. Reamintesc că peste 95% din măsuri au fost luate deja de guvern, iar majoritatea toxică a PSD și sateliții lor intra pe logica dublei reglementări, tocmai pentru a bloca guvernul să lucreze în plină epidemie de coronavirus. Se încalcă flagrant legea responsabilității fiscal-bugetare, ce obligă inițiatorii să precizeze impactul bugetar și sursa de finanțare”, a transmis liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...