Când va fi gata „cea mai grea lege” pe care o poate avea România

Data publicării:
pensionari
Foto: Guliver/Getty Images

Legea pensiilor este în lucru și „poate” va fi gata anul viitor, a anunțat joi seară premierul Mihai Tudose, precizând că aceasta este „cea mai grea lege” pe care o poate avea România în prezent, informează Agerpres.

170710_SEDINTA_COALITIE_GUVERNAMANT_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Punctul de pensie crește de la anul (...) — o creștere cu 10%. Legea pensiilor este în lucru, poate va fi gata la anul, să vedem apoi cât durează implementarea și în ce (...) ordine va fi implementată. (...) Va fi foarte greu de procesat milioane de dosare, de recalculat. (...) La nivelul Ministerului Muncii se fac simulări, se fac diverse proceduri, se stabilește impactul bugetar, cât de repede putem s-o facem, în ce tranșe putem s-o facem și în ce timp se poate face, ca atunci când o punem pe dezbatere publică să avem răspunsurile la toate întrebările, fiindcă este o lege foarte grea, foarte grea, cred că e cea mai grea lege pe care o poate avea România astăzi”, a declarat premierul Mihai Tudose, joi seara, la Antena 3.

Potrivit șefului Executivului, sunt „inechități de rezolvat” în acest domeniu.

„Până la urmă, pensia nu e o pomană pe care o primește cineva de la stat. E dreptul lui, e recompensa lui. Și acolo au fost derapaje foarte mari. (...) Doi oameni au muncit la fel, același interval de timp, în aceleași condiții, pe aceeași calificare, au ieșit la pensie la interval de doi ani și au decalaje de pensie incredibile. Nu se poate așa ceva. Oamenii trebuie să simtă că sunt tratați așa cum merită după o viață de muncă”, a mai afirmat Tudose.

De altfel, premierul Mihai Tudose a spus, în contextul morții actriței Stela Popescu, că mulți dintre monștrii sacri ai scenei nu o duc foarte bine, din cauză că trăiesc din pensii.

„România de astăzi este mai săracă, noi toți, ca români, suntem mai săraci, mult mai săraci”, a declarat Tudose, referindu-se la decesul actriței Stela Popescu. „Mulți dintre acești monștri sacri ai scenei nu o duc foarte bine, trăiesc din pensie, nu toți au mai fost activi, nu le-a mai permis vârsta. Nu credeți că era bine să aibă o pensie mai mare? Noi tot le creăm statui și ne gândim la ei cu ochii în lacrimi după ce dispar, am uitat să ne bucurăm de ei cât îi avem”, a spus Tudose.

El a precizat că la nivelul Guvernului este în lucru un program referitor la zona de cultură din România. „Am început împreună cu colegii să gândim un program, cu ministrul Culturii, legat de Centenar. (...) Să revenim un pic la partea de cultură în România, la dragul de a citi o carte, de a te duce la teatru, lucruri care au ieșit din firesc. Ne aducem aminte de niște oameni de genul acesta în momente foarte triste. (...) Ne-am întâlnit săptămâna trecută cu editorii de carte, cu librarii, sunt niște cifre absolut dezolante. Vorbești la o carte, o carte bună, de tiraj de 3.000 de exemplare. (...) E dezolant", a mai afirmat Tudose.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri