Ce poate face PSD după refuzul președintelui de a numi noi miniștri

Data publicării:
dancila dragnea ministri

În așteptarea motivelor de care președintele Klaus Iohannis a ținut cont când i-a refuzat pe Olguța Vasilescu și pe Mircea Drăghici, PSD își calculează strategia. Mai poate propune aceleaşi nume sau trebuie să găsească altele noi? Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean susține că PSD trebuie să vină cu alte propuneri. Asta înseamnă că Olguța Vasilescu nu va mai avea loc în Guvernul Dăncilă.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicității inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de Prim-ministru. Aici avem și argumente de legalitate, dar avem și argumente de oportunitate.

Aceste argumente ale preşedintelui sunt acum întoarse pe toate părţile în PSD. În interpretarea fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, PSD nu are decât să facă alte propuneri.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: Dacă astăzi nu se califică pentru a fi ministru, mâine se califică sau peste o lună vii cu aceeași propunere? Nu se poate! Cred că povestea aceasta cu cei doi propuși pentru cele două ministere s-a încheiat.

După motivarea preşedintelui, PSD va analiza şi posibilitatea unui nou atac la CCR.

Florin Iordache, preşedintele comisiei speciale: Așteptăm motivarea dumnealui, sper ca săptămâna viitoare să apară această motivare, și în forurile competente alegem care e cea mai bună variantă.

În PSD mocnește scandalul

Între timp mocneşte şi un scandal în partid. Olguţa Vasilescu rămâne fără portofoliu. A fost refuzată de două ori de preşedinte: întâi la Transporturi, acum la Dezvoltare. De această dată nu l-a mai atacat pe preşedinte, cum s-a întâmplat în noiembrie.

Lia Olguţa Vasilescu, fostul ministru al Muncii: Știam că președintele e un om ranchiunos și nu îmi va ierta declarațiile cu privire la domnia sa. Dacă mă uit la carierea mea de până acum, cred că am lăsat ceva în urmă. Nu pot spune același lucru despre președintele României, pentru că nu îmi amintesc nimic notabil din mandatul de președinte al domnului Iohannis.

În noiembrie, preşedintele nu a apucat să îşi motiveze decizia, Guvernul grăbindu-se să facă o sesizare la CCR.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR: Acum președintele poate să refuze mai multe propuneri, nu numai una cum era până acum, dar pe motive de legalitate. Este foarte studiat ce a făcut președintele acum și este în limita Constituției și a deciziilor CCR.

Opoziţia este de partea şefului statului

Alina Gorghiu, senator jurist al PNL: PSD, dacă și-a făcut temele și a citit deciziile CCR, are o singură variantă. Să vină cu alte propuneri.

Sunt social-democraţi care cred că Olguţa Vasilescu poate fi propusă din nou, la Transporturi, pentru că preşedintele nu a motivat primul refuz. Decizia va fi luată într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional. Data nu a fost stabilită, social democraţii sunt încă în vacanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri