Ce prevede pactul de coabitare dintre președinte și premier

Data publicării:
carton pact

„Părţile convin asupra faptului că, potrivit Constituţiei României, fiecare componentă are atribuţii preeminente în anumite domenii de activitate: preşedintele - politica externă, de securitate, de apărare, reprezentarea la Consiliul European, conform deciziei CCR; primul-ministru - politica economică şi socială, guvernarea ţării, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenţă cu securitatea naţională, relaţii externe la nivel interguvernamental şi european”, se arăta în document.

În ceea ce privește relația dintre președinte și premier, pactul prevedea: „Părţile vor îmbrăţişa reguli minimale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia par tenerului şi la adresarea la plural. Ele se vor abţine în a încuraja abordări diferite la nivelul structurilor pe care le reprezintă şi vor sancţiona excesele şi ieşirile publice ale colegilor de partid sau angajaţilor care exced această regulă de comportament, bun simţ, decenţă şi politeţe. Ele se vor abţine de la expunerea publică a temelor nediscutate şi vor conveni termene concrete, asumându-şi celeritatea în discutarea temelor solicitate de o parte sau alta şi de formulare a unor răspunsuri şi poziţii”.

Premierul Victor Ponta l-a anunțat pe președintele Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, că pactul de coabitare nu mai e valabil. Scrisoarea vine la o zi după ce șeful statului a spus că „l-a păcălit” pe premier să semneze acest document.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri