Ce spune Andrei Pleșu despre ultimul șef al Securității, generalul Iulian Vlad

Data actualizării: Data publicării:
plesu

Şi Vlad Ţepeş avea momente de drăgălăşenie. Atâta doar că mai trăgea lumea în ţeapă. Aşa îl evocă scriitorul Andrei Pleşu pe generalul Vlad, ultimul şef al Securităţii din regimul dictatorului comunist Ceauşescu. Invitat la emisiunea „În faţa ta” la Digi24, Andrei Pleşu a vorbit despre adevăruri nespuse legate de generalul care s-a stins acum câteva zile şi a luat cu el secrete ale dictaturii plus o listă lungă de dizidenţi cărora istoria trebuie să le facă dreptate.

Andrei Pleşu, scriitor: Să admitem că rolul Securității pentru conservarea integrității, suveranității și unității naționale a fost decisiv. Da' cu poporul român ce-au avut? De ce puneam perna pe telefon când vorbeam ceva care nu convenea politicii partidului? De frică. A fost citată o vorbă a lui Iulian Vlad, zicea: gloata nu se revoltă singură. Am văzut și în legătură cu Vlad texte înamorate, portret de bunic solar, foarte cultivat. Să nu credeți că Vlad Țepeș n-avea momente de dragălășenie, doar trăgea lume în țeapă. Tot omul are și bune și rele. Eu nu spun că toți securiștii erau roboți. Au fost unii mai înțelegători, alții mai agresivi, bătăuși. De toate. Dar securitatea are de explicat un lung lanț de victime.

Interviul integral îl puteți vedea în emisiunea „În fața ta”, în această seară de la ora 22:30, la Digi24 HD și pe digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri