Ciolacu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române: Trebuie să ieşim pe cât mai multe pieţe externe, să ne diversificăm”

Data publicării:
Marcel Ciolacu,
Marcel Ciolacu, premierul României. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că pentru Guvernul pe care îl conduce, dezvoltarea şi evoluţia României sunt definite de rezilienţă, sustenabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El a adăugat că România trebuie să iasă pe cât mai multe pieţe externe și i-a cerut ministrului de Externe, Luminiţa Odobescu, să inițieze un mecanism de monitorizare şi integrare a propunerilor şi oportunităţilor de afaceri, pe care le avanseze către Guvern.

„Perioada pe care o traversăm este plasată sub semnul acţiunii imediate. Zi de zi trebuie acţionat punctual, la minut. Însă, de multe ori, această acţiune imediată nu ar fi posibilă dacă nu ar fi existat activitatea dumneavoastră desfăşurată de-a lungul timpului. Munca dumneavoastră consolidează unitatea şi solidaritatea între statele care împărtăşesc aceleaşi valori. Iar unitatea şi solidaritatea salvează vieţi şi schimbă destine. Un astfel de exemplu de solidaritate este sprijinul imediat pe care l-am primit în cadrul Mecanismului european de protecţie civilă, mecanism pe care l-am activat zilele acestea pentru a ne ajuta să gestionăm consecinţele dezastrului de la Crevedia. Le mulţumesc pe această cale statelor europene care ne-au ajutat şi ne ajută să depăşim aceste momente dificile!”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

Şeful Executivului a arătat că rolul diplomaţilor „este esenţial în a concepe şi pune în mişcare instrumente pe care să le folosim în situaţii excepţionale, dar şi pentru a face faţă provocărilor de durată apărute în contextul internaţional al ultimilor ani”.

„De aceea, profit de ocazia acestei întâlniri pentru a vă mulţumi pentru eforturile pe care le-aţi făcut şi continuaţi să le faceţi, prin toate mijloacele pe care le aveţi la dispoziţie, în actuala conjunctură. Aţi reuşit nu doar să plasaţi România printre actorii importanţi în combaterea efectelor războiului, ci şi să menţineţi atenţia comunităţii internaţionale asupra Republicii Moldova şi bazinului Mării Negre, zone cu relevanţă geostrategică evidentă pentru noi”, a spus Ciolacu.

Premierul a subliniat că „diplomaţia română este un factor crucial în consolidarea sentimentului de încredere al partenerilor noştri externi că România este un stat stabil, deschis, fundamentat pe valorile statului de drept şi drepturile omului, dornic să colaboreze în îndeplinirea idealurilor înscrise în Carta ONU”.

„Salut astfel tema Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Româneşti de anul acesta: O politică externă fermă a României: gestionând provocările şi maximizând oportunităţile. Ea rezonează la milimetru cu propriile mele convingeri şi cu priorităţile Guvernului pe care îl conduc: ancorarea României în comunitatea de valori europene, diplomaţia economică, raportarea la contextul de securitate, atenţia îndreptată către diaspora, corelarea politicii noastre interne cu cea externă. Pentru Guvernul pe care îl conduc, dezvoltarea şi evoluţia României sunt definite de rezilienţă, sustenabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. Este un Guvern care oferă stabilitate, dar este şi un Guvern al asumării unui amplu proiect de modernizare economică şi socială a ţării.

Restabilirea regulilor, reformele, prosperitatea şi premisele de creştere economică sănătoasă fundamentează acţiunile noastre. Aşa cum am mai spus deja, dorinţa noastră este de a consolida o societate coezivă, definită de solidaritate, dorim ca cetăţenii noştri să beneficieze de îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi de sănătate, a reducerii inegalităţilor, dorim o societate deschisă, în care cetăţenii se pot simţi apreciaţi şi sprijiniţi. Nu plecăm de la zero. Apartenenţa la Uniunea Europeană a fost şi este un pilon esenţial al dezvoltării României din ultimii 16 ani. UE este edificiul în care economia românească creşte, în beneficiul tuturor cetăţenilor. În acelaşi timp, Uniunea Europeană nu este o simplă piaţă comună, ci o uniune de valori şi o putere normativă. Ea este familia din care România face parte prin istoria sa şi prin voinţa politică a prezentului. România este Europa. Europa este România”, a completat Ciolacu.

Premierul a ţinut să precizeze că „o politică externă fermă trebuie să se bazeze pe politici interne consecvente, concepute pe termen mediu şi lung şi nu pe interesele politice de moment”.

„Asta ne-am propus atunci când am demarat reformele necesare încadrării în ţintele de deficit bugetar, care ne vor permite să beneficiem în continuare de fondurile europene, vitale pentru dezvoltarea României. În acelaşi timp însă, o politică externă fermă presupune inclusiv negocierea cu partenerii noştri, de pe poziţii de egalitate, o negociere în care să ne facem cunoscute poziţiile şi interesele în raport cu politicile economice comune. Şi aici trebuie să lucrăm împreună. Totodată, relaţia de cooperare cu parteneri externi este esenţială. De aceea, mă vedeţi deseori în dialog angajat cu partenerii străini, încercând să creez noi modalităţi de cooperare.

Personal, am efectuat acum două luni o importantă vizită de lucru în Germania, principalul nostru partener comercial. M-am întâlnit cu cancelarul german şi cu mediul de afaceri. Vom organiza, la sfârşitul lunii septembrie, un forum de afaceri româno-german. Cel mai clar exemplu al dorinţei de intensificare a legăturilor comerciale cu partenerii noştri”, a anunţat prim-ministrul. Marcel Ciolacu a subliniat că ”România are capacităţile necesare pentru a produce, a atrage investitori şi a-şi consolida punţile economice interne şi externe”.

„Vă invit să lucrăm împreună pentru intensificarea cooperării economice cu partenerii noştri. Trebuie să ieşim pe cât mai multe pieţe externe, să ne diversificăm şi să susţinem activ – împreună! - companiile româneşti. În acest sens, îi transmit rugămintea doamnei ministru Odobescu de a iniţia un mecanism de monitorizare şi integrare a propunerilor şi oportunităţilor de afaceri pe care le avansaţi către Guvern şi care să reflecte fezabilitatea acestora. Împreună cu ministerele responsabile trebuie să găsim formulele cele mai eficiente pentru a nu irosi aceste oportunităţi”, a mai spus Ciolacu.

Potrivit premierului, „o bază economică sănătoasă, definită de capacitatea de a produce, a vinde, a consuma pe plan local, dar mai ales de a consolida puterea de cumpărare şi calitatea vieţii cetăţenilor, este obligatorie”.

„Subliniez, totodată, susţinerea noastră pentru începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova. Concomitent însă cu negocierile, trebuie să ne gândim şi la reconstrucţie. Ne pregătim pentru a avea o contribuţie proprie la reconstrucţia Ucrainei, tot aşa cum vom continua să contribuim la consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Republica Moldova rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe. Acordăm atenţie şi susţinere depline Republicii Moldova, consolidării statului de drept, stabilităţii politice şi prosperităţii, precum şi parcursului european al ţării vecine. Am fost în vizită la Chişinău, unde am transmis personal tuturor interlocutorilor, că Republica Moldova poate conta pe România oricând, în orice situaţie. De altfel, urmărim transformarea României într-un hub regional la Marea Neagră, un actor-cheie în domeniile energiei, agriculturii şi digitalizării. Avem potenţialul de a deveni un actor regional major în domeniul industriei de apărare”, a declarat premierul Ciolacu.

Ciolacu a mai arătat că „un instrument important atât din punct de vedere al diplomaţiei, cât şi din cel al economiei, infrastructurii şi conectivităţii este Iniţiativa celor Trei Mări (I3M)”.

„România va găzdui, pe 6 septembrie, la Bucureşti, Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, urmat, pe 7 septembrie, de Forumul de Afaceri al acestei Iniţiative. O excelentă oportunitate de promovare economică, o platformă pentru crearea de noi conexiuni umane şi instituţionale, pentru promovarea potenţialului investiţional din regiune şi pentru identificarea de proiecte care să contribuie la securitatea şi prosperitatea cetăţenilor noştri”, a afirmat el.

Prim-ministrul a subliniat că ”aderarea României la OCDE reprezintă o prioritate de prim rang a acestui guvern. După cum ştiţi, procesul are atât o dimensiune internă, de reforme şi de atingere a anumitor indicatori, cât şi o dimensiune externă, de negociere şi cooperare cu Organizaţia şi cu Statele membre”.

Marcel Ciolacu a mai spus că nu în ultimul rând, un aspect fundamental al diplomaţiei române ţine de modul în care ne raportăm la diaspora.

„Diaspora are un rol esenţial în asigurarea prosperităţii şi dezvoltarea potenţialului economic al naţiunii. Din acest motiv, Guvernul susţine antreprenoriatul în România pentru românii din diaspora, prin programul Start-Up Nation Diaspora, dar şi prin alte politici care urmăresc aceleaşi obiective. Cetăţenii români aflaţi în străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare şi consulare. Iar, pentru cetăţenii străini care doresc să obţină vize sau alte servicii de la ambasadele şi consulatele noastre din întreaga lume, modul în care ne prezentăm în faţa lor constituie o carte de vizită a ţării. Ştiu că MAE depune eforturi în acest sens şi vă mulţumesc pentru activitatea dumneavoastră susţinută”, a arătat Ciolacu.

Premierul a menţionat că în acelaşi timp, dialogul cu diaspora nu trebuie să se rezume doar la afaceri sau asistenţă acordată în situaţii administrative sau de urgenţă.

„Dialogul cu comunităţile de români din străinătate trebuie să fie constant şi pro-activ. Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare”, dar şi sesiunile informative cu cetăţenii români din străinătate trebuie continuate şi dezvoltate. Promovarea limbii şi identităţii naţionale şi culturale a românilor este o prioritate pentru Guvern şi vă îndemn să sprijiniţi activ demersurile inter-instituţionale în acest sens. Mai mult decât atât, anul viitor, activitatea dumneavoastră la misiunile diplomatice şi oficiile consulare se va intensifica. 2024 este un an electoral special.

Urmează trei cicluri de alegeri în care cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi vor exercita dreptul la vot. Este datoria noastră să facilităm exercitarea acestui drept, în cele mai bune condiţii! Ştiu că pregătirile deja au început – RADR 2023 având un rol în acest sens – şi vă mulţumesc personal, încă de pe acum, pentru eforturile depuse. Guvernul va asigura organizarea eficientă a alegerilor şi vă asigur că aveţi toată susţinerea noastră în organizarea acestor alegeri”, a spus Ciolacu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri