Actualizare. Confiscarea extinsă, aprobată de Guvern

Data actualizării: Data publicării:
170804_GUVERN_SEDINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Cabinetul Tudose a aprobat, în ședința de vineri, proiectul de lege care transpune în legislația românească directiva europeană privind confiscarea extinsă. Directiva ar fi trebuit transpusă până în octombrie 2016. Printre altele, proiectul de lege presupune modificarea Codului penal și Codului de procedură penală și, dacă va fi aprobat de Parlament, va permite să fie confiscate și alte bunuri despre care instanța are convingerea că provin din activități infracționale.

170804_GUVERN_SEDINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE. Guvernul a aprobat proiectul de lege, acesta urmând să fie transmis, spre dezbatere și vot, Parlamentului.

Dacă proiectul va fi aprobat și de cele două Camere, condamnaţii pentru infracţiunile de serviciu - delapidare, abuz în serviciu, conflict de interese, obţinere ilegală de fonduri – riscă să își piardă toată averea dobândită în ultimii cinci ani de dinaintea deciziei instanţei de condamnare, dacă prin astfel de fapte a fost obţinut un folos material, iar persoana în cauză este condamnată la închisoare pe o perioadă de cel puţin patru ani.

-----

Proiectul de lege discutat de Guvern modifică patru legi: Codul penal, Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind executarea pedepselor.

Confiscarea extinsă presupune ca instanță să poată decide confiscarea altor bunuri decât cele folosite pentru săvârșirea faptei sau cele dobândite în urma infracțiunii (prevăzute de art. 112 din Codul penal). Condiții pentru confiscarea extinsă: pedeapsa prevăzută de lege să fie de minimum 4 ani închisoare, iar instanța să-și formeze convingerea că bunurile respective provin din activități infracționale.

„Convingerea instanței se poate baza inclusiv pe disproporția dintre veniturile licite și averea persoanei”, se arată în proiectul de lege.

„Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte și, dacă este cazul, după momentul săvârșirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanței. Confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării”, se scrie în proiect.

De confiscarea extinsă ar urma să se ocupe tot Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

După ce va fi aprobat de Guvern, proiectul pleacă spre Parlament. Dezbaterile în cele două Camere ar putea dura luni bune, mai ales dacă majoritatea parlamentară formată din PSD și ALDE nu susțin proiectul.

Din cauza netranspunerii în termen (până în octombrie 2016) a directivei europene privind confiscarea extinsă, UE a declanșat împotriva României procedură de infrigement.

Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului, privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 27 din 29 aprilie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri