Consiliera Gabrielei Firea implicată în scandalul azilelor s-a suspendat din minister pe durata anchetei

Data publicării:
Gabriela Firea
Gabriela Firea Foto Inquam Photos George Călin

Ligia Gheorghe, consiliera ministrului Gabriela Firea, a cerut să fie suspendată din funcțe pe durata anchetei DIICOT în dosarul „căminelor groazei” din Ilfov. Decizia a fost luată „pentru a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea și a ministerului”, potrivit unui comunicat de presă.

„Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse susține eforturile autorităților de a cerceta faptele regretabile din căminele de bătrâni și consideră că, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în fața legii.

Orice fel de abuz asupra unor oameni, în special asupra unor persoane fără ajutor, este inacceptabil. Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor bătrâni și nu putem fi de acord cu astfel de comportamente”, se arată în comunicat.

„Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Domeniul de activitate al centrelor anchetate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nefiind printre în atribuțiile ministerului.

De asemenea, ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință despre activitatea centrelor menționate în această anchetă”, continuă comunicatul.

„Facem mențiunea că situația juridică a doamnei G. L. nu s-a schimbat, având în continuare calitatea de martor în această anchetă. Doamna G.L., care a avut legături cu asociația din dosar o scurtă perioadă și pe o funcție onorifică, dar nu a lucrat niciodată la căminele de bătrâni și nici nu a cunoscut activitatea acestora, a pus la dispoziția organelor de cercetare toate informațiile pe care le deține și este în continuare la dispoziția instituțiilor pentru a oferi explicațiile necesare”, mai spune ministerul Familiei.

Potrivit investigațiilor publicate recent în presă, Ligia Gheorghe a fost vicepreședinta unei asociații care deținea unul dintre centrele groazei vizate de ancheta DIICOT, iar sora Gabrielei Firea lucra în instituția care ar fi trebuit să verifice azilele groazei. Firea susține că prin aceste afirmații se încearcă scoaterea ei din viața politică.

În urma a zeci de percheziții făcute săptămâna aceata, procurorii DIICOT au descoperit condițiile groaznice în care erau ținuți vârstnicii în 3 centre din Ilfov.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita