Premierul trimite la Cotroceni demisiile lui Carmen Dan şi Sevil Shhaideh

Data actualizării: Data publicării:
dragnea grindeanu shhaideh_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Premierul Sorin Grindeanu trimite la Cotroceni demisiile lui Carmen Dan şi a lui Sevil Shhaideh şi propunerea de numire a lui Augustin Jianu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, iar el însuşi preia Internele, informează News.ro.

dragnea grindeanu shhaideh_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne şi de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Au fost trimise şi propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu în functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi a domnului Sorin Grindeanu în funcţia de ministru al Afacerilor Interne”, informează Guvernul.

Totodată, Guvernul precizează că demiterea lui Mihai Busuioc din postul de secretar general al Guvernului şi numirea în locul său a lui Victor Ponta a fost contrasemnată de către secretarul de stat Alaexandru Mihai Ghigiu „în urma refuzului repetat şi nemotivat al domnului Mihai Busuioc şi al doamnei Andreea Lambru de a semna deciziile prim-ministrului României”.

Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc.

Primul act emis de Sorin Grindeanu a fost delegarea atribuţiilor Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

Decizia de înlocuire a fost luată „având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 (...), constatat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţie”, potrivit hotărârii din Monitorul Oficial.

A urmat un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

„Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri - n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în ordin.

Secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat joi şi vineri să sa contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care este eliberat din funcţie, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă ”Monitorul Oficial” se află în subordinea SGG, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, şeful SGG, Mihai Busuioc, cunoscut ca un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea, refuza să semneze orice document venit de la premierul Sorin Grindeanu, inclusiv revocarea sa din funcţia de secretar general.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri