CULTURA POLITICĂ. Justiția a remaniat patru miniștri PNL

Data publicării:
varujan vosganian mediafax-3

Varujan Vosganian şi-a proclamat însă singur nevinovăţia şi i-a implorat pe colegii de partid să nu-i ridice imunitatea pentru a putea fi anchetat de procurori. Rezultatul este că, deşi a demisionat din Guvern, rămâne cu imunitatea intactă, imunitate apărată chiar de Crin Antonescu, cel care zilele trecute poza în rolul de apărător al independenţei justiţiei.

„Să nu votam, e un coleg de-al nostru. Lăsăm restului Senatului decizia şi in felul acesta nu putem spune nici că îl socotim vinovat pe Varujan, ceea ce nu putem să îl socotim pe Varujan. Pe de altă parte, să nu se spună că am bloca demersurile Justiției”, spunea Crin Antonescu.

Varujan Vosganian nu a fost singurul caz în care Crin Antonescu s-a transformat în instanţă penală ad-hoc şi a dat verdicte la televizor. Ovidiu Silaghi este unul similar. Drumul său spre ministerul Transporturilor a fost blocat de un obstacol insurmontabil: un dosar penal, instrumentat de DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Un dosar pe care liderul PNL nu îl vede cu ochi buni, mai ales că a apărut după desemnarea acestuia pentru portofoliul de la Transporturi.

„În momentul în care a fost desemnat dl. Silaghi nu exista nicun motiv, dosar , element....asta continuă mulți confrați să ignore”, spunea Crin Antonescu.

Un al treilea ministru pierdut de PNL este Relu Fenechiu, fostul şef al Transporturilor. Situaţia lui a pus România într-o situaţie fără precedent în istorie: condamnarea la închisoare cu executare a unui ministru aflat în funcţie. Şi asta pentru că Victor Ponta şi Crin Antonescu au ignorat avertismentele, venite mai ales de la Bruxelles, de a-l elimina pe Relu Fenechiu din Guvern din cauza faptului că era trimis în judecată într-un dosar de corupţie. Relu Fenechiu a răspuns cu aroganţă la aceste cereri, în vreme ce Crin Antonescu a acuzat presiuni asupra justiţiei.

„Nu mor caii când vor câinii! Ce să facem? Domnul Băsescu are probleme cu mine de mulţi ani. O să vedem care pică primul”, declara Relu Fenechiu în martie 2013, înainte de verdictul instanței.

S-a făcut un scandal enorm, o propagandă neţărmuită în legătură cu prezenţa lui Relu Fenechiu în Guvern, ca ar fi un punct slab pentru România. Editoriale care spun ca Relu Fenechiu trebuie condamnat ca România sa intre în Schengen şi alte aberaţii de genul acesta pot fi ele interpretate ca o uriașă presiune asupra justiţiei”, spunea în iunie Crin Antonescu.

Primul dintre miniştrii PNL nevoiţi să demisioneze din cauza problemelor cu justiţia a fost Mircea Diaconu, care a plecat din guvern la o lună de la învestire. Şi asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat decizia ANI că Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, pentru că a ocupat în acelaşi timp funcţiile de senator şi director al Teatrului Notara. Deczia curţii supreme ar fi trebuit urmată şi de demisia lui Diaconu din Senat, dar acest lucru s-a produs tot la insistenţele Comisiei Europene şi după un întreg circ pe scena politic internă.

„Sunt oarecum mândru ca am izbutut să devin o problemă a României şi a Uniunii Europene. Viața e un șir lung de legitimații. Sunt foarte mândru de profesie, sunt Mircea Diaconu și sunt mândru de asta și voi rămâne cu această profesie până la capăt”, declara Mircea Diaconu în decembrie 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri