Cum se aleargă în cerc pentru Cotroceni Dăncilă, Tăriceanu și Firea. Eșec total la negocieri

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
psd va propune in cex ministri pentru educatie si interne
Foto: InquamPhotos/Dumitru Matiu

Negocierile purtate luni între Viorica Dăncilă și Victor Ponta, pe de o parte, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu pe de altă parte, și de Victor Ponta și Tăriceanu separat, au eșuat, cei trei lideri de partide rămânând fiecare pe poziția lui, fără să poată contura nici măcar ideea unui parteneriat pentru alegerile din noiembrie. 

Astfel, Viorica Dăncilă nu vrea să renunțe la candidatura sa la prezidențiale pentru a-i face loc lui Tăriceanu, iar Tăriceanu nu vrea să renunțe la candidatura sa la prezidențiale pentru a-i face loc Vioricăi Dăncilă, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la discuții. 

”PSD va avea candidat”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Digi24.ro, întrebată fiind dacă PSD îl va susține pe Călin Popescu Tăriceanu la  alegerile prezidențiale. ”Singura victorie” a premierului la discuțiile cu președintele ALDE a fost promisiunea pe care i-a făcut-o acesta că nu va scoate partidul de la guvernare, ceea ce ar duce la demiterea Guvernului Dăncilă. 

Ponta îl presează pe Tăriceanu să pice Guvernul Dăncilă

Este exact ceea ce își dorește Victor Ponta, care i-a pus lui Tăriceanu această condiție pentru ca Pro România să îl susțină la alegeri: să iasă de la guvernare. ”Ce câștig eu dacă te susțin pe tine la alegeri?”, i-ar fi spus Ponta președintelui ALDE. Planul lui Ponta este să îl forțeze pe Tăriceanu să plece din Guvern, să provoace căderea Cabinetului Dăncilă și migrarea pesediștilor la Pro România. 

Deocamdată, Tăriceanu l-a refuzat pe Ponta, dar, spun apropiații săi, ALDE nu va mai sta la guvernare dincolo de luna septembrie. Se fac presiuni asupra liderului de către cei din organizații să se rupă de PSD, considerat vinovat pentru prăbușirea partidului în sondaje. 

Președintele PSD se va anunța marți pe sine însăși drept candidat al partidului pentru Palatul Cotroceni, la ședința CEX al partidului convocat special în acest scop. 

Cei doi bărbați care o flanchează la conducerea partidului, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor, și-au anunțat, cavalerește, retragerea din competiția pentru candidatura la prezidențiale, pentru a-i face loc.

Gabriela Firea, singură

Mai rămâne în discuție Gabriela Firea, care, spun social-democrații, nu va obține sprijinul colegilor din CEx pentru dorința sa de a candida și ea pentru postul de la Cotroceni.

Ba chiar unii dintre baronii locali au ținut să o critice înaintea ședinței CEX.  

„Gabriela Firea este o persoană vizibilă, dar în ceea ce privește capacitatea de a genera iritare este foarte ridicată, pentru că m-a iritat și pe mine. Nu poți tot timpul... de unde ai atitudinea aceasta de cel mai bun, cel care știi totul, care-i culpabilizezi pe toți ceilalți? Am văzut că este în mare pericol PSD-ul, dacă nu o va desemna drept candidat. Un pic de modestie poate nu strică unui candidat la alegerile prezidențiale”, a spus Gabriel Buzatu, președintele PSD Vaslui, la RFI.

Gabriela Firea trebuie să se decidă, în cazul în care partidul o va valida drept prezidențiabil pe Viorica Dăncilă, dacă va candida ca independent. Planurile sale inițiale erau legate de refacerea proiectului politic USL cu PSD, Pro România și ALDE, care să încheie o alianță și pentru alegerile din 2020, locale și parlamentare. 

Dar, după eșecul total înregistrat luni la negocierile încrucișate, noul USL nu mai pare atât de fezabil.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri