K. Iohannis explică de ce a refuzat-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier

Data actualizării: Data publicării:
sevil shhaideh_agerpres_7988733
Foto: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis le-a trimis o scrisoare liderului PSD Liviu Dragnea și lui Sevil Shhaideh, prin care îi informa că o refuză pe fosta ministră a Dezvoltării pentru funcția de premier și a invocat motive care țin de securitatea națională, potrivit unor informații de la Cotroceni.

În scrisoarea semnată de consilierul juridic al lui Klaus Iohannis, șeful statului și-a motivat refuzul prin „rațiuni de stat”. Mai exact, relația soțului lui Sevil Shhaideh cu regimul de la Damasc, apartenența României la NATO și relația cu Statele Unite au contribuit la decizia președintelui. 

După ce PSD a anunțat prima propunere pentru funcția de premier, Rise Project a scris că  Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, este susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin revoluția siriană. 

De asemenea, presa din România a scris despre relația apropiată dintre Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh. Cei doi se cunosc de 15 ani, iar Liviu Dragnea i-a fost martor la cea de-a doua căsătorie. Mai mult, Sevil Shhaideh a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării pe când instituția era condusă de Liviu Dragnea și după demisia acestuia, ea a preluat fotoliul. 

Presa internațională a scris despre această propunere că, dacă ar fi acceptată de Klaus Iohannis, ar reprezenta o premieră pentru România, întrucât ea ar deveni prima femeie care să ocupe această funcție. Totuși, presa străină a notat că „nici criteriile demografice, nici calitățile sale nu sunt însă motivul acestei nominalizări”, amintind că președintele Liviu Dragnea, care nu poate ocupa această funcție, a menționat că lui îi va reveni responsabilitatea politică.

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea făcută de Coaliția PSD-ALDE într-o declarație succintă de 55 de secunde și le-a cerut să facă o altă propunere, ceea ce Liviu Dragnea a și făcut. Șeful statului a fost criticat pentru că nu și-a motivat decizia față de români. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri