Exclusiv De la Însurăței la Blejești, primăriile de comune au cumpărat artificii de Revelion cu zeci de mii de euro

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
drone-artificii-cluj

Autoritățile locale cheltuie anual multe mii de euro, uneori zeci de mii de euro pentru spectacole cu focuri de artificii. Digi24.ro a studiat achizițiile publice desfășurate prin SEAP și vă prezintă cele mai costisitoare spectacole pirotehnice în noaptea dintre ani în România.

Dacă vreți să admirați un uriaș spectacol cu focuri de artificii trebuie să mergeți în seara de Revelion în comuna Suciu de Sus, județul Maramureș. Primarul PSD din localitate, Viorel Pașca, a contractat de la firma Pyrontehnic International SRL un pachet cu focuri de artificii în valoare de 33.613 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 6800 de euro. Același primar, în funcție din anul 2000, a mai contractat servicii de iluminat ornamental festiv pentru Sărbătorile de iarnă în valoare de 39.250 lei (aproape 8000 de euro), dar și drapele noi în valoare de 3295 de lei.  

Un primar PSD cu drag de focuri de artificii este și Ionel Gheorghe din localitatea brăileană Însurăței. Acesta a contractat pentru noaptea de Revelion un spectacol cu artificii în valoare de 25.000 lei (circa 5000 euro). La fel, primarul PSD din comuna Blejești, Teleorman, pe numele său, Narcis Cătălin Pietreanu. Primăria condusă de el a plătit servicii de pirotehnie pentru noaptea dintre ani în valoare de 30.000 de lei (circa 6100 euro). În comuna Lungani, din județul Iași, focurile de artificii în noaptea de Revelion au costat primăria 25.210 lei (circa 5100 de euro). Și Lunganiul este condus de un primar PSD, Ioan Corobuță, în funcție din anul 2000. 

Primari PSD avem și în comunele Podu Turcului și Berzunți, ambele din județul Bacău. Fiecare au contractat servicii cu focuri de artificii pentru noaptea de Revelion în valoare de câte 22.000 lei (circa 4470 euro). 

Allen Coliban, primarul USR al municipiului Brașov, a semnat recent pentru achiziționarea unor servicii pirotehnice de Revelion în valoare de 192.500 lei, ceea ce înseamnă aproape 40.000 de euro. Pachetul cu focuri de artificii conține explozii în cinci locații și vor dura opt minute. În Arad, în noaptea de Revelion vor exploda artificii în valoare de 55.000 lei (circa 11.200 euro), iar la Oradea în valoare de 58823 lei. În Municipiul Roman, autoritățile locale au cumpărat un spectacol cu artificii în valoare de 38.000 de lei (7700 euro). 

Focuri de artificii în noaptea dintre ani, pe banii cetățenilor, vom avea și în orașele: Rovinari - 20.000 lei, Mărășești - 20.000 lei, Negrești Oaș - 21.000 lei, Fălticeni - 25.210 lei, Zimnicea - 21.000 lei, Isaccea - 20.000 lei, Dăbuleni - 15.126 lei, Ianca - 19.327 lei. Toate aceste spectacole cu artificii sunt doar o mică parte din lista completă a tuturor contractelor prin SEAP semnate în ultimele săptămâni de autoritățile publice din România pentru servicii de pirotehnie.

Ultima modă: spectacol cu drone luminoase în loc de artificii

În ultimii ani au fost consemnate, în diverse localități din țară, mai multe reacții din partea ONG-urilor care se ocupă cu protecția animalelor. Spre exemplu, la Cluj Napoca, Societatea Ornitologică din România, filiala Cluj, a avertizat că focurile de artificii de la Revelion afectează atât de tare păsările, încât exist un risc mare de ucidere a acestora. La fel și la Iași, acolo unde consilierii locali ai USR au fost votat în ședința de CL din 24 noiembrie și aprobat înlocuirea artificiilor cu drone și lasere. “O victorie pentru ieșeni astăzi în Consiliul Local”, au anunțat liderii USR Iași, care au adaugat că „iubim animalele și ne place tehnologia. Trăim în secolul 21, era tehnologiei, iar posibilitățile prin care putem organiza festivități spectaculoase cu respect pentru mediu sunt nenumărate”. Ce n-au spus liderii USR e și care sunt costurile pentru achiziționarea unor servicii cu drone. Un astfel de spectacol a fost organizat în acest an în România la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în luna mai. Potrivit publicației Turnul Sfatului, show-ul a costat aproximativ 31.000 de euro. Un spectacol cu drone a fost organizat și la Cluj, de 1 decembrie și încă unul, zilele trecute, la Târgoviște. Show-ul de la Cluj a fost nu doar cu drone, ci și cu efecte pirotehnice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri