De ce trebuie să aibă parlamentarii indemnizații uriașe. Explicația vine de la un deputat PSD

Data actualizării: Data publicării:
parlament gol

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, referitor la majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor, că veniturile acestora trebuie să fie „stimulative”, astfel încât deputaţii şi senatorii „să nu aibă altă preocupare”, în condiţiile în care munca lor este „foarte laborioasă”.

Întrebat cum vede majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor, Ioan Dîrzu a spus că salariul deputaţilor şi senatorilor, în valoare de 4.900 lei, înainte de a fi majorat, nu era „stimulativ”.

„Conform legii salarizării unice, este vorba despre indemnizaţia de salariu, după care urmează sumele forfetare. Proporţia între creşterea salarială şi a sumelor forfetare va fi cu totul altfel. Bineînţeles că nu mă plâng, totuşi 4.900 de lei, indemnizaţia unui parlamentar, care trebuie să facă atâtea câte vedeţi dumneavoastră, unii mai mult, alţii mai puţin, nu era o sumă stimulativă şi, totuşi, costurile sunt cu totul altfel în Bucureşti pentru cei care fac naveta săptămânal”, a afirmat deputatul, într-o conferinţă de presă la Alba-Iulia.

Social-democratul a susţinut că, din punctul său de vedere, „lucrurile trebuie să fie stimulative pentru a merge în Parlament oameni care să nu aibă altă preocupare”.

„Părerea mea este că activitatea de parlamentar este una foarte laborioasă şi nu înseamnă numai cele trei zile state în Bucureşti sau în Camera Deputaţilor sau în Senat, înseamnă şi alte activităţi în teritoriu”, a susţinut deputatul PSD. 

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, miercuri, să amâne discuţia privind majorarea sumelor forfetare ale parlamentarilor şi a celor pentru cazare. Totuşi, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor, aceste sume se majorează odată cu indemnizaţia, ajungând ca suma forfetară să fie 19.575 lei, iar cea pentru cazare minimum 6.525 lei pe lună, şi fără o decizie oficială.

Potrivit noii legi a salarizării, de la 1 iulie indemnizaţiile lunare ale senatorilor şi deputaţilor au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Acest lucru înseamnă o sumă forfetară de 19.575 lei/lună, mai mare cu aproximativ 8.000 de lei faţă de cea de până acum.

Pentru liderii de grupuri parlamentare, preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi şi mai mari, peste 20.000 lei/lună, deoarece şi indemnizaţiile acestora vor fi mai mari faţă de cele ale simplilor parlamentari.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri