Comisia de anchetă a alegerilor, amânată. Dragnea acuză Parchetul General de „copy paste”

Data actualizării: Data publicării:
161227_PARLAMENT_DRAGNEA_03_INQ_Octav_Ganea

Votul pentru comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 a fost amânat. Liderul PSD grupului PSD din Camera Deputaţilor a propus retrimiterea proiectului de hotărâre la comisia de specialitate.

ACTUALIZARE 12.20: Comisia de anchetă a fost amânată cu o săptămână. Liderul PSD a atras atenția că nu este vorba de „niciun pas înapoi” și a acuzat Parchetul General că copiat prin „copy paste obiectivele din proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei”. 

„Vreau doar să fac câteva precizări cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează. Vreau să vă precizez că nu e vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă a Parchetului General care, după opt ani de zile de la alegerile din 2009, a copiat aproape prin copy-paste obiectivele din proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei, s-a decis să se retrimită la comisie acest proiect pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică rămâne”, a afirmat Liviu Dragnea.

Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat că așteaptă să vadă cum vor redefini obiectul anchetei PSD și ALDE. De asemenea, senatorul a precizat că baza de la care a pornit această anchetă este „subțire”. 

„Din punctul meu de vedere, dacă ne luăm de la ce a pornit această poveste, susținerea este subțire. E vorba de o mărturie și așa la mana a doua, că eu am spus ceva și Kovesi ar fi dat din cap într-un anumit fel, e un argument hilar. În condițiile în care domnul Andronic e vizat de mai multe anchete penală”, a spus senatorul. 


 

ACTUALIZARE 09.50: Decizia a venit în urma discuțiilor că comisia de anchetă a rămas fără obiect, după ce Parchetul General a anunțat demararea unei investigații. În consecință, liderul grupului PSD a cerut retrimiterea proiectului în comisii pentru redefinirea obiectului anchetei comisiei. 


Parlamentul votează, miercuri, înființarea comisiei de anchetă care să analizeze rezultatul scrutinului prezidențial din 2009, chiar dacă Parchetul a anunțat că va demara o investigație în acest sens. Șef al Comisiei ar urma sa fie Liviu Dragnea. Demersul formațiunii la conducere este însă aspru contestat de opoziție. Liberalii iau în calcul să atace la Curtea Constituţională hotărârea de înființare a Comisiei.

Parlamentul a decis, săptămâna trecută, anchetarea modului în care au fost organizate alegerile prezidențiale din 2009. Conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis să înfiinţeze o comisie după ce jurnalistul Dan Andronic a relatat că şefii mai multor instituţii publice precum Parchetul General şi SRI se aflau în casa fostului vicepremier Gabriel Oprea în seara scrutinului prezidenţial din 2009. 

Comisia este înființată deși Parchetul General a anunțat că va demara o anchetă în acest sens. Parlamentarii au insistat că vor ancheta aspectele politice ale alegerilor de atunci și că nu vor investiga faptele care fac obiectul anchetei Parchetului. 

La Comisie ar urma să fie audiați șefi ai mai multor instituții, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, politicieni, printre care și Traian Băsescu, și o parte din conducerea Serviciului Român de Informații. Deocamdată, aceștia nu sunt obligați să se prezinte la audieri, dar legea ar putea modificată în acest scop.  

Președinții PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au cerut Parlamentului înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să clarifice „aspectele ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial”. Solicitarea a venit după ce jurnalistul Dan Andronic a susținut că, în noaptea turului II al alegerilor prezidențiale din 2009, ar fi participat, acasă la Gabriel Oprea, la o întâlnire la care erau prezenți și șefii SRI și DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri