Dragnea, atac la Iohannis: Să nu mai dea SMS-uri din alte țări când apar nenorociri în țară

Data actualizării: Data publicării:
dragnea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat luni mesajul transmis de preşedintele Iohannis după furtuna din vestul ţării, spunând că ar trebui evitată transmiterea de SMS-uri din alte ţări şi că i s-a părut că şeful statului, aflat la New York, a încercat să dea vina pe Guvern.

dragnea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Ar fi bine să evităm să mai dăm SMS-uri din alte ţări când apar astfel de nenorociri în ţară. Cred că ar fi primul lucru care ar trebui să-l facem pentru că nu ajută la nimic, decât tulbură lucrurile. Guvernul a acţionat corect, repede. Ce m-a deranjat că a transmis din New York? Nu m-a deranjat, dar totuşi mi s-a părut - poate greşesc, mi s-a părut că imediat a încercat să dea vina pe Guvern. Nu cred că e Guvernul de vină aici, putem să-i găsim alte vinovăţii. Eu cred că prima preocupare e să ne rugăm ca cei răniţi să-şi revină,  să se facă evaluărilel rapid şi să se aloce despăgubirile şi în paralel să vedem care sunt sistemele de avertizare”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat luni dimineaţa Guvernului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, apreciind că furtunile de duminică au arătat ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei. Şeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă, considerând că trebuie aflat dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. 

„Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor”, afirmă şeful statului, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

El consideră că protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea populaţiei în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. 

„În contextul creşterii frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecinţele dezastrelor, dar şi de a preveni, prin diseminarea în timp util de informaţii care să avertizeze populaţia asupra pericolelor iminente”, argumentează preşedintele Iohannis, cerând Guvernului „să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă”

În opinia preşedintrlui trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. 

„De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, afirmă Klaus Iohannis, apreciind că existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. 

„Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii”, spune preşedintele, argumentând că „pasarea responsabilităţii între diversele structuri ale statului nu salvează vieţi şi nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale” şi că, „dacă există autorităţi ale statului şi persoane în funcţii publice care nu au acţionat conform atribuţiilor, acestea sunt obligate să răspundă în faţa legii”.

El se referă şi la importanţa pregătirii cetăţenilor pentru situaţii de urgenţă, acţiune în care şcoala să aibă un rol important. 

„Numai printr-o campanie continuă de educare şi conştientizare a populaţiei putem dezvolta capacitatea de anticipare şi reacţie a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situaţii de criză”, conchide Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla în SUA începând de luni, pentru a participa la Adunarea Generală ONU, în calitate de şef al delegaţiei române. Şeful statului va rosti un discurs, va participa la recepţia organizată de către preşedintele SUA Donald Trump, va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU, cu preşedintele Adunării Generale, precum şi cu omologi din alte state. De asemenea, se va întâlni cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti din Statele Unite, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zona Philadelphia.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri