Elena Băsescu: Să se scadă TVA la toate alimentele, nu numai la produsele bio

Data publicării:
elena basescu mediafax

Europarlamentarul arată că, dacă tot se merge pe ideea reducerii TVA-ului la alimente, "o măsură altfel foarte bună cu un potenţial social uriaş, această scădere trebuie aplicată tuturor produselor alimentare, nu numai celor extrem de scumpe, pentru care militează soţia premierului".

"Ştie toată lumea că îşi permit să cumpere roşii bio cu 20 de lei sau zahăr bio cu 25 de lei, nu trebuie să-i oblige şi pe ceilalţi români să se comporte la fel - pentru că nu au de unde.Ca şi constatare de final: curată măsură socialistă, n-am ce zice!", a comentat Elena Băsescu pe site-ul personal.

Aceasta a adus şi câteva argumente, precizând că scăderea TVA la alimentele bio va avea ca un prim efect creşterea preţului alimentelor pentru cetaţenii de rând.

"Guvernul socialist ar alege astfel să susţină o parte a agriculturii care va produce mereu alimente mai scumpe decât cele obişnuite. Chiar şi cu un TVA scăzut la 9%, preţurile nu s-ar micşora semnificativ, în condiţiile în care acestea sunt oricum de 4-5 ori mai mari decât ale celorlalte alimente. Vor fi însă încurajaţi agricultorii să se orienteze către acest segment, renunţându-se la cultivarea produselor tradiţionale, ceea ce va duce şi la scumpirea acestora din urmă", a explicat Elena Băsescu.

Europarlamentarul a mai precizat că România, având un TVA de 9%, va deveni mai degrabă o piaţă de desfacere pentru aceste produse.

"S-ar putea să ne trezim că nu se investeşte mai mult în agricultură, ci că importurile de astfel de produse cresc. De altfel, peste 60% din piaţa produselor bio din România se face din importuri", a mai comentat Elena Băsescu, adăugând că, printr-o astfel de măsură, s-ar construi un sistem discriminatoriu pentru cei care investesc în agricultura tradiţională.

"De ce ei să vândă produse cu TVA de 24%, iar cei care se ocupă de alimente bio cu 9%? S-ar instala o practică puternic anticoncurenţială care ar produce dezechilibre", a mai adăugat aceasta.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că produsele bio vor beneficia de reducerea TVA la 9%, la fel ca la pâine, măsura urmând a intra în vigoare din 2014, după întâlnirea dintre Guvern şi delegaţia FMI de anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri