Eugen Nicolicea atacă în instanță legea care va desființa pensiile speciale ale parlamentarilor: ”Lovește în parlamentarii săraci”

Data actualizării: Data publicării:
Eugen Nicolicea.
Eugen Nicolicea, reprezentant al Asociației Foștilor Parlamentari. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Fostul deputat Eugen Nicolicea, care reprezintă Asociaţia Foştilor Parlamentari, a anunţat, joi, că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă va fi adoptat de Parlament, acesta afirmând că actul normativ este un „copy paste” după alt proiect care a fost declarat în trecut neconstituţional de Curtea Constituţională.

Eugen Nicolicea a participat, joi, la ședința Comisiei comune pentru statutul deputaţilor şi senatorilor, care a votat pentru adoptarea proiectului iniţiat de PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, care urmează să intre luni în dezbaterea plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, informează Agerpres.

„Am spus că nu susţinem. Motivele le-am invocat acolo. Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului. Este evident o încălcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală. Încălcarea legii se sancţionează, iar încălcarea legii fundamentale bănuiesc că este de o gravitate mai mare decât încălcarea unei legi obişnuite”, le-a declarat Nicolicea jurnaliștilor, la finalul ședinței.

Eugen Nicolicea a spus că termenul de „pensie specială” este incorect, fiind vorba de indemnizații a căror valoare au scopul de a feri parlamentarii „de tentații de corupție”.

„Pentru că nu se cunosc termenii şi în general s-a vorbit de pensii speciale ca să le amestece, să facă un talmeş-balmeş. În realitate există pensii de serviciu: magistraţii, militarii, aviatorii şi aşa mai departe, cred că sunt vreo şapte categorii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă (...) pentru persoane alese. Ele au statute diferite, au regim juridic relativ diferit. În ceea ce priveşte susţinerea sau nu, este evident că eu susţin principiile Constituţiei, iar în decizia 279 pe 2006 s-a spus că aceste indemnizaţii - la vremea respectivă se numeau pensii de serviciu - sunt acordate având în vedere statutul constituţional al parlamentarului un scop: ele sunt o măsură de protecţie economică a acestui mandat, îţi asigură independenţa pentru a fi ferit de tentaţii de corupţie şi presiuni economice”, a declarat Eugen Nicolicea.

Acesta a spus că pensia sa este de 10.951 de lei, însă a afirmat că ar fi trebuit să fie mai mare, deoarece nu i s-au luat în calcul toate cele șapte mandate din Parlament.

„După 7 mandate, mi s-au luat în considerare trei, adică patru mandate parcă aş fi fost pe stradă. Asta este prima limitare. După trei mandate luate în considerare, a mai intervenit o nouă limitare, că nu pot să depăşesc salariul deputatului în funcţie. (...) Deci, în prezent am 10.951, exact cât are un deputat în funcţie. Nu există o discriminare între aceste situaţii. V-am spus, eu am fost limitat, deci suma ar fi trebuit să fie mult mai mare, pentru că atunci când deputatul în funcţie va avea şi el şapte mandate, adică 28 de ani de Parlament, ar fi putut să beneficieze şi el ca şi mine”, a declarat Nicolicea.

Fostul parlamentar a spus că eliminarea pensiilor va lovi parlamentarii „săraci”.

„Cei săraci, dacă vor ajunge în Parlament, vor fi tot timpul la mâna şefilor care nu îi vor mai pune pe listă şi aşa mai departe. Deci, acestea sunt scrise de către Curtea Constituţională”, a spus Nicolicea.

Potrivit acestuia, aproximativ 700 de foşti parlamentari sunt beneficiari ai „indemnizațiilor” și va ataca legea în instanță, dacă va fi adoptată de Parlament.

„Pentru mine este de mirare că mai încerci o dată aceeaşi chestiune, în aceleaşi condiţii, să produci din nou o pagubă de 10 milioane de euro. De ce nu-i întrebaţi pe cei care au produs paguba cine plăteşte, că totuşi sunt banii populaţiei. (...) Nu spun că nu ar trebui (să se umble la aceste indemnizaţii - n.r.), spun că trebuie să se respecte deciziile Curţii şi Curtea spune şi citez: aceste drepturi nu pot fi afectate. Traduc: afectat înseamnă diminuat sau eliminat”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri