Eugen Teodorovici, arătând către protestatarii din fața PSD: Cei care țipă sunt cei care se împotrivesc schimbărilor din sistem

Data actualizării: Data publicării:
eugen-teodorovici-buget-2019-inquamphotos-george-calin (2)
Foto: InquamPhotos /George Călin

Președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a fost întrebat luni seara ce implicații are scandalul de la Caracal asupra imaginii partidului și dacă consideră cumva că a fost orchestrat. El a declarat că e clar că „sistemul” trebuie schimbat, însă acest lucru nu se întâmplă „în special din cauza celor care țipă și se împotrivesc schimbărilor în sistem”.

La ieșirea din curtea sediului PSD din Băneasa a stat, luni seara, un grup restrâns de protestatari cu un banner pe care scria „Voi le-ați uciș!!!” şi care i-au apostrofat pe toţi liderii social-democraţi care au participat la şedinţă. „Sunteți un laș, domnule Teodorovici, ce le spuneți părinților?” strigau protestatarii referindu-se la cazul tinerelor ucise la Caracal. În acest context i s-a pus întrebarea ministrului de finanțe.

Întrebat dacă scandalul Caracal a fost orchestrat de către cineva din exterior - au fost voci care ar fi sugerat aceasta, că ar fi un scandal orchestrat nu întâmplător în apropierea datei de 10 august -, Eugen Teodorovici a răspuns: „Nu vă înțeleg întrebarea. Nu vreau să mă pronunț pe o astfel de situație. Haideţi să vedem raportul final al ministrului de Interne, al celor care sunt îndreptăţiţi pe această zonă. Este clar că sistemul, aşa cum este astăzi, nu trebuie să mai meargă în felul acesta”, a spus Eugen Teodorovici.

El a arătat apoi cu mâna spre manifestanți, acuzându-i că se împotrivesc schimbărilor din sistem: „Este o chestiune care se întâmplă în special din cauza dânşilor, să ştiţi, din cauza celor care ţipă, celor care se împotrivesc schimbărilor în sine în sistem”, a spus el.

Întrebat cine anume se împotrivește schimbărilor în sistem, Eugen Teodorovici a răspuns: „Poate o să știm cât de curând. O să vedem după analiză”.

La observația că în stradă sunt niște oameni nemulțumiți, președintele executiv al PSD a replicat: „Vi se pare normală o astfel de abordare? Dar de ce aici şi nu, poate, la Palatul Cotroceni? STS, ştiţi foarte bine, că nu ţine nici de PSD, nici de Guvern”, a spus el.

Referendumul propus de Viorica Dăncilă nu a fost discutat în CEx

Pe de altă parte, Eugen Teodorovici a menţionat că nu s-a discutat în şedinţa CEx despre propunerea prim-ministrului Viorica Dăncilă referitoare la convocarea unui referendum pe tema înăspririi unor pedepse, iar modificările eventuale ale actelor normative vor fi realizate în funcţie de recomandările comisiei parlamentare.

„Este comisia parlamentară, în urma analizei căreia vor rezulta probabil şi anumite prevederi legale care vor trebui modificate sau schimbate şi atunci Guvernul va putea să decidă, în funcţie de tipul de act normativ care se impune: fie Hotărâre de Guvern, fie Ordonanţă de Urgenţă, caz în care Parlamentul se convoacă în câteva zile. (...) Comisia de la Parlament o să vină cu propunerile care se impun pe modificarea legislaţiei, de la caz la caz. Comisia de la Parlament şi grupul de la Guvern”, a precizat el.

Pe de altă parte, Teodorovici a remarcat că „de foarte multe ori legile din România poate sunt corecte”, dar este că este posibil ca modul în care sunt aplicate să fie unul defectuos.

„Doamna prim-ministru, cum a şi arătat foarte clar, cred că trebuie să acţioneze la fel de dur şi de imediat şi de intransigent, pentru că astfel de situaţii, dacă ele se permit în continuare, duc la astfel de tragedii. Din păcate acesta e sistemul - nu făcut de un guvern sau altul, de un partid sau altul - este vorba de ce s-a creat după Revoluţie. De la această acceptare a lucrului făcut în tot felul, altfel decât legea spune. Şi nu numai”, a explicat Eugen Teodorovici.

Ședință „contondentă” în CSAT

Întrebat dacă situaţia nu a fost generată şi prin numirile politice la şefia unor instituţii locale de poliţie, Teodorovici a replicat: „Sunteţi sigură că sunt mulţi din PSD, cei la care faceţi dvs. trimitere? Eu zic că vă înşelaţi. Sunt numiţi de PNL, dacă nu mă înşel”.

În acest context, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a apreciat că la şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării va avea loc „o discuţie foarte tranşantă, foarte deschisă, poate chiar mai contondentă” decât de obicei.

„Indiferent de culoarea politică, cred că trebuie să luăm o decizie foarte clară şi cei care pot să ia decizii vizavi de pedepsirea celor vinovaţi să o facă. Dacă se permit situaţii de acest tip să se continue, înseamnă că vom ajunge şi în a doua zi, şi în a treia zi în aceeaşi situaţie. (...) S-a făcut apel la acest consens politic în foarte multe situaţii, dar probabil că nu se doreşte acest lucru. Fiecare încearcă să dea vina pe celălalt, ceea ce nu este corect faţă de cetăţeni. (...) Probabil că mâine (marți - n.r.) în CSAT o să avem o discuţie foarte tranşantă, foarte deschisă, poate chiar mai contondentă decât era de obicei”, a spus Teodorovici, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, referindu-se la măsurile care trebuie luate pentru a se evita producerea unor tragedii precum cea de la Caracal.

Întrebat dacă convorbirile de la 112 ar trebui desecretizate, ministrul a opinat că cu cât datele sunt mai transparente, cu atât mai bine. Ministrul de interne va prezenta marți un raport în CSAT despre ce s-a întâmplat și ce a dus la tragedia de la Caracal, unde Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis două tinere, la distanță de patru luni. Una dintre tinere, Alexandra, o adolescentă de 15 ani, a reușit să sune la serviciul de urgență 112 și să anunțe că e sechestrată. Ea a avut cinci convorbiri în decurs de o oră și a dat cât de multe informații a putut, dar intervenția autorităților a fost extrem de lentă și a venit prea târziu.

Viorica Dăncilă, apostrofată de protestatari la sosirea la sediul PSD, a plecat luni seara fără a face declarații, plecând printr-o ieșire laterală și evitând presa, deși promisese că face declarații la final.

(surse: Mediafax, Agerpres, Digi24)

Redactor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri