Florin Iordache: Cred că ţara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere

Data actualizării: Data publicării:
iordache

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, joi seară, la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE, că românii au mare încredere în proiectul european şi că îşi doresc să facă parte din acesta. ”Dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni”, a declarat Iordache, adâugând că nu-şi poate imagina România în afara Uniunii Europene.

„Vă vorbesc în numele Camerei Deputaţilor și vă asigur că majoritatea parlamentară va sprijini Guvernul în toate acțiunile sale pentru a-și îndeplini cu cinste și demnitate mandatul pe care îl va avea în urmat 6 luni la preşedinţia Consiliului UE.

În ciuda tuturor comentariilor politice care trebuie privite în cheia anului electoral în care ne aflăm vă asigur de deschiderea totală pro europeană şi de dorința noastră sinceră ca România să își consolideze statutul de stat membru cu drepturi egale în cadrul aceste mari familii care se numește UE.

Decizia României de a adera la UE a fost o decizie suverană, exprimată în cel mai înalt grad atunci când poporul român a adoptat prin referendum noua Constituţie a României care a deschis practic drumul nostru european. A fost decizia poporului român de a parcurge acest drum european și de a ajunge azi aici în cea mai onorantă postura de a conduce Consiliul UE.

Vrem să fim europeni și ne dorim să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni. Românii au în continuare cea mai mare încredere în instituţiile europene, eu personal și la fel gândesc și concetăţenii mei, nu îmi pot imagina România în afară uniunii. Simțim că facem parte din această familie europeană și ne dorim să lucrăm împreună pentru binele și progresul uniunii.

România este o țară pe care va puteți baza în construcţia europeană și de aceea cred că țara mea merită să fie respectată că un partener de încredere în realizarea acestui proiect ambițios. Azi este pentru prima dată când România preia preşedinţia rotativă și chiar dacă rolul țării mele este de a acordă prioritate agendei europene față de agenda naţională vă pot spune că ne asumăm acest rol în mod suveran, conștienți fiind că în această ipostază România are datoria de a fi mediator înțelept care să îndemne la un consens.

Ne vom achita cu demnitate de această datorie și vă pot asigura că la București există voință politică foarte clară că România să își îndeplinească mandatul la conducerea Uniunii. Vă asigur, domnule Juncker că decidenții majorităţii politice au înțeles faorte bine care este rolul României în această ipostază. Am tratat cu toată seriozitatea recomandările de a asigura un consens politic pe perioada președinției.

Doamna prim ministru a explicat în apelul similar în Parlamentul României care a fost adresat tuturor partenerilor politici iar eu personal reiterez acest apel la consens în toate grupurile parlamentare. Trebuie să înţelegm contextul electoral în care ne aflăm. Nu mă refer doar la alegerile europarlamentare din primăvară, în plus România va avea spre iarnă alegeri prezidenţiale, iar anul viitor vom avea alegeri pentru noul Parlament.

Deci accentele electorale care au fost exprimate uneori mai contondent se resimt și se vor resimți și în urmatătoarele 6 luni. Vă asigur însă că majoritatea parlementară de la Bucureşti are înțelepciunea, maturitatea politică necesară pentru a sprijini Guvernul în îndeplinirea onorantei misiuni pe care o are. Îmi exprim speranța că aceasta va fi însușită și de celelate forțe politice.

Vă asigur că vom manifesta echilibru, înţelepciune, responsabilitate și cumpătare astfel că disputele politice firești într-un an electoral să nu afecteze preşedinţia Consiliului UE. România va demonstra că este o țară demnă care se poate achita cu cinste de această onorantă misiune. Vă puteți baza pe o bună preşedinşie în mandatul României”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...