Funcțiile cheie disputate de PNL și PSD

Data publicării:
11 PARLAMENT

PNL şi PSD se luptă în Parlament pentru mai multe funcţii cheie. În joc sunt şefia SIE, conducerea ASF, cea a Comisiei de control SIE, un post de viceguvernator la BNR şi conducerea Autorităţii Electorale Permanente. Negocierile purtate până acum între liberali şi social-democraţi nu au dus la nicio concluzie, miza fiind însă foarte mare.

Liberalii îi acuză pe social-democraţi că se folosesc de majoritatea din Parlament pentru a pune mâna pe toate posturile importante.

„Ce-i drept, într-o democraţie de tip feudal, dacă îmi permiteţi democraţie în ghilimele, poţi să iei toate instituţiile şi să domini totul în Parlament. S-ar comporta exact ca o armată roşie care vine şi cucereşte Parlamentul”, a spus Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL.

Replica social-democraţilor a fost ironică.

„Punem tot ce mai e de pus în România, punem din partea PNL, numai să aibă suficienţi oameni”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Primul conflict între PNL şi PSD a plecat de la şefia Comisiei de control SIE. Liberalii au spus că a fost încălcat un protocol convenit la începutul anului. Mai ales că tot PSD conduce şi comisia de control SRI.

„Vreau ca PSD-ul să conducă şi Comisia SIE”, spunea Liviu Dragnea în 16 ianuarie.

„Pe acel protocol, Partidului Naţional Liberal îi revenea preşedinţia Comisiei SIE. Aseară, au spus consilierii, domnul Dragnea a transmis că doreşte să ia totul”, a fost replica liberalilor.

O altă ţintă este şi conducerea ASF. PSD vrea schimbarea lui Mişu Negriţoiu din funcţie.

„Ceea ce s-a întâmplat acolo nu ne poate da nouă argumente ca conducerea să rămână aceeaşi”, a spus Liviu Dragnea.

Liberalii au ridicat pretenţii pentru postul de viceguvernator BNR, rămas vacant după demisia lui Bogdan Olteanu, anchetat într-un dosar de corupţie. Şi aici, cei de la PSD au obiecţii.

„O să fie o propunere pentru acel post din partea Parlamentului pentru care să avem argumente să o susţinem”, a fost concluzia lui Liviu Dragnea.

Parlamentul va trebui să ia o decizie şi în privinţa conducerii Autorităţii Electorale Permanente. Funcţia de preşedinte a rămas vacantă după demisia Anei Maria Pătru. De asemenea, forul legislativ va da un vot şi pentru propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru conducerea SIE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri