Grindeanu, sfat pentru Tudose: Să schimbe echipa de la ANAF

Data actualizării: Data publicării:
170621_GRINDEANU_CONFERINTA_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

În conferința de bilanț a celor aproape șase luni de guvernare, premierul Sorin Grindeanu a răspuns foștilor colegi din PSD care l-au criticat și au pus pe seama sa întârzierile înregistrate în atingerea unor obiective. De asemenea, Grindeanu i-a dat și câteva sfaturi succesorului său, Mihai Tudose. Începând cu acela să-și gândească bine mutările, ca la șah, pentru ca îi va „veni rândul” peste câteva luni, și continuând cu schimbarea conducerii ANAF.

„Acest Guvern a fost limitat de două crize politice majore care au afectat România din punct de vedere economic, dar și ca democrație. A fost marcat la început de cele mai mari proteste, așa cum știți cu toții, de după 1989 și și-a încheiat activitatea după o premieră în democrațiile din Europa: președintele partidului de guvernare și-a dat jos propriul guvern, ca urmare a unei așa-zise analize, pe care o consider în continuare mincinoasă”, a spus fostul prim-ministru PSD.

„Am văzut că se tot găsesc motive cum că din cauza prim-ministrului nu a fost aprobat acest Fond Suveran de Investiții. Eu vreau să vă anunț, și cu probe, că orice lege, orice proiect trebuie să urmeze circuitul normal al documentelor. Să-mi arate cei de la Ministerul Economiei când au trimis spre avizare către celelalte ministere această lege prin care se puneau bazele FSI. Să vă spun eu cum stau lucrurile. Acest proiect a fost făcut de o comisie la Ministerul Economiei (...), l-am primit sub formă de draft la Cabinet, după care a mers la partid. Și asta se întâmpla la începutul lunii mai, așteptând ok-ul din partea coaliției. Marea dilemă la Fondul Suveran de Investiții a fost în coordonarea cui va fi. La Ministerul Economiei? La Ministerul Dezvoltării? La IMM-uri? După ce am văzut configurația de astăzi a Guvernului, eu cred că va fi la IMM-uri”, a precizat Sorin Grindeanu.

„Dacă lucrurile erau blocate la mine, trebuiau (proiectele - n.r.) să fi avut deja aviz de la toate celelalte ministere. Cred că trebuie să caute o altă explicație, asta nu stă în picioare”, a subliniat premierul demis.

Grindeanu a admis că la investiții și la colectarea veniturilor se puteau face mult mai multe lucruri. În privința investițiilor, premierul a spus că „explicațiile le are doamna fost și viitor vicepremier”, Sevil Shhaideh. „Sper să le spună pe cele reale”, a punctat Grindeanu.

Referitor la colectarea veniturilor, fostul prim-ministru PSD a ridicat o serie de întrebări, la care spune că nu a găsit răspuns la reprezentanții ANAF.

„De ce, în condițiile în care consumul a crescut cu 7%, încasările din TVA, înainte de rambursări, sunt -7%? De ce încasările la accize au scăzut, la patru luni, cu 6,8%, în condițiile în care consumul de produse accizabile a crescut cu 6,5%? Cum se face că avem cea mai mare creștere economică din UE, 5,7%, dar încasările la impozitul pe profit au scăzut cu 5,9%? Aceste întrebări le-am pus, în urmă cu două săptămâni, celor de la ANAF. Îl îndemn pe domnul viitor prim-ministru Mihai Tudose (...) să se uite foarte atent la aceste lucruri, să schimbe echipa de la ANAF dacă vrea să îmbunătățească”, a spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu i-a mai dat un sfat lui Mihai Tudose, premierul desemnat: „Să se pregătească pentru momentul de peste câteva luni, când îi va veni rândul. Eu știu că lui Mihai îi place șahul, așa că să-și gândească foarte bine mutările viitoare”.

Nu în ultimul rând, premierul demis a spus că viitorul Executiv ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională pentru a proteja votul parlamentarilor în cazul moțiunilor de cenzură, vot ce ar trebui să fie secret. După cum se știe, la votul care a dus la demiterea Guvernului Grindeanu parlamentarii PSD și ALDE au votat cu bilele „la vedere”.

Despre relația cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu a spus că-i aparține vina că a acceptat să cunoască „marea parte” a membrilor echipei sale „după ce erau anunțați ca miniștri”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri