Imperiul lui Dragnea. Teleormanul, cumpărat cu 1 $ metrul pătrat

Data actualizării: Data publicării:
DRAGNEA_04_INQUAM_Octav_Ganea

Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților, a pus bazele imperiului său la începutul anilor 2000, prin acapararea unor bunuri ale statului și folosindu-se de funcțiile publice importante deținute. Pentru 18.000 de metri pătrați de clădiri și teren, Dragnea a plătit doar 22.000 de dolari, arată jurnalistul Cătălin Prisăcariu. Adică, în jur de 1 $ și 25 de cenți pentru fiecare metru pătrat de imobiliare, constând în restaurante, spații comerciale și terenuri.

DRAGNEA_04_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Între 1996 și 2000, Liviu Dragnea a fost prefect al județului Teleorman, adică reprezentantul Guvernului în teritoriu. La momentul respectiv, Fondul Proprietății de Stat deținea în județ Modern SA, societate comercială pe acțiuni care avea în proprietate restaurantul „Modern”, Hanul Diligenței și alte spații comerciale.

După ce statul privatizează Modern SA, acționarii decid, în noiembrie 2002, să scoată din fondul de comerț mai multe imobile (magazine, restaurante, discoteci, Hanul Diligenței). Apoi, printr-o succesiune de decizii, se retrag trei acționari din firmă cedându-și acțiunile lui Liviu Dragnea, se retrag și doi dintre administratori, iar societatea se reorganizează din societate pe acțiuni în societate cu răspundere limitată. Dragnea, devenit între timp președinte al CJ Teleorman, ajungea să dețină 90% din acțiunile firmei, în sumă de 746,1 milioane lei vechi. Adică, echivalentul a 22.000 de dolari.

Ultimele acțiuni le primește, cu titlu gratuit, de la asociatul Marinaș Florinel, în aprilie 2005, după care dizolvă Modern SRL, iar întreg patrimoniul intră în proprietatea sa, în calitate de asociat unic.

Ancheta integrală poate fi citită în „România liberă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri