SRI | Generalul Răzvan Ionescu, înlocuitorul lui Coldea

Data actualizării: Data publicării:
prin adjunct SRI

Noul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii va fi învestit, joi, de directorul SRI. Este vorba de Răzvan Marcel Ionescu, general de brigadă cu o stea. Decretul de numire a apărut în Monitorul Oficial.

prin adjunct SRI

Generalul Răzvan Marcel Ionescu are 45 de ani. Este de profesie fizician, fiind absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București.

A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

„De-a lungul carierei în SRI, domnul general de brigadă Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism”, arată SRI, într-un comunicat de presă.

Ionescu a fost avansat la gradul de general de brigadă în primăvara anului 2016.

La începutul lunii martie, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, declara că propunerea pentru funcţia de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii va fi înaintată preşedintelui înaintea prezentării bilanţului din 28 martie.

Marincea a precizat că directorul SRI „nu caută nişte nume de ofiţeri pentru această funcţie, ci persoane care se potrivesc unui profil dat de criterii foarte clare”.

Viitorul prim-adjunct al SRI trebuie să aibă între 40 şi 50 de ani, abilităţi importante de management şi experienţă în colaborarea cu partenerii strategici instituţionali interni şi externi. De asemenea, persoana propusă „trebuie să împărtăşească valorile fundamentale ale SRI: integritate, profesionalism, patriotism, onoare”, a mai spus Ovidiu Marincea.

Purtătorul de cuvânt al SRI a precizat că acestui profil i se potrivesc mai multe persoane, inclusiv femei.

Funcţia de prim-ajunct al directorului SRI a rămas vacantă din 17 ianuarie, când preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul de eliberare din funcţie şi de trecere în rezervă a lui Florian Coldea.

În aceeaşi zi, SRI anunţa că ancheta internă demarată în urma unor înregistrări video publicate de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care apărea alături de Florian Coldea nu a relevat elemente care să se constituie încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare, însă prim-ajunctul directorului SRI a cerut eliberarea din funcţie.

”Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea”, arăta atunci SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri