Iohannis îl felicită pe noul președinte al Ungariei. „Aștept să colaborăm în beneficiul ambelor noastre popoare”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis face declaratii de presa
Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Profimedia Images

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat luni pe noul președinte al Ungariei, Tamás Sulyok, după alegerea sa în această funcție, în urma unui vot în parlamentul maghiar.

„Felicitări lui Tamás Sulyok pentru alegerea sa în funcția de președinte al Ungariei. Aștept să colaborăm împreună în beneficiul ambelor noastre popoare, în baza Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria”, a spus Iohannis într-o postare publicată pe contul său de X/Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ungaria, care a pierdut-o pe emblematica preşedintă Katalin Novak după ce aceasta a acordat o graţiere într-un scandal de abuz asupra copiilor, i-a ales luni succesorul în parlament în încercarea de a pune capăt scandalului. Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016, a depus jurământul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie.

În Ungaria, preşedintele are un rol ceremonial.

Prima femeie care a ocupat această funcţie în Ungaria, Katalin Novak, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greşeală” în decizia de graţiere a complicelui unui pedofil. Opoziţia a denunţat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri