Iohannis: Ritmul trecerii la serviciile publice digitale este redus. Autorităţile publice ar trebui să facă paşi concreţi şi rapizi

Data publicării:
președintele klaus iohannis face declaratii
Klaus Iohannis Foto: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, joi, participanţilor la cea de-a XI-a ediţie a „GoTech World”, în care arată că, în România, ritmul trecerii la serviciile publice digitale este „încă redus”, iar autorităţile publice ar trebui să facă paşi concreţi şi rapizi.

„Dezbaterile privind creşterea competenţelor digitale, reconcilierea avansului tehnologic cu drepturile şi libertăţile individuale sau securitatea spaţiului cibernetic ar trebui să aibă loc mai des şi în formate cât mai extinse. La noi în ţară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce priveşte integrarea avansului tehnologic. Este încă redus ritmul trecerii la serviciile publice digitale, atât de necesare pentru modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţeni. De aceea, autorităţile publice ar trebui nu doar să îşi propună politici ambiţioase, ci să şi facă paşi concreţi şi rapizi în împlinirea acestor obiective”, a explicat Iohannis, în mesajul prezentat la eveniment de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, în lumea de azi, transformarea digitală a devenit o prioritate esenţială pentru tot mai multe naţiuni, iar România se îndreaptă, cu paşi ambiţioşi, către economia şi societatea digitală.

Potrivit şefului statului, industria IT&C a înregistrat o dinamică „spectaculoasă” în ultimul deceniu, cu creşteri de două cifre aproape an de an, contribuind semnificativ la avansul tehnologic al economiei româneşti.

„Progresele în planul conectivităţii, dinamismul sectorului antreprenorial de profil, dar şi resursa umană înalt specializată au generat pentru România avantaje competitive certe, esenţiale în atragerea de investiţii şi diversificarea oportunităţilor de afaceri”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a punctat că, în România, numărul de angajaţi din sectorul IT&C, precum şi numărul companiilor specializate se află de mult timp pe un trend crescător, iar primul unicorn cu origini româneşti este o companie din industria IT&C, fiind un model aspiraţional pentru mulţi întreprinzători.

„Este incontestabilă contribuţia domeniului IT&C la performanţa economică şi creşterea competitivităţii, nu doar în România, ci peste tot în lume. În definitiv, sectorul digital a fost în pandemie puntea de legătură către 'noua normalitate' şi este motorul celei de-a patra revoluţii industriale. Să nu uităm, însă, că o tranziţie digitală durabilă, sustenabilă, înseamnă mult mai mult decât performanţa unui sector economic. Tranziţia către viitorul digital este importantă, dar în egală măsură este important şi cum ajungem acolo şi ce rămâne în urmă. În evoluţia naturală către o economie competitivă, inteligentă, incluzivă şi conectată, avem nevoie de eforturi sporite pentru a reduce decalajele şi disparităţile regionale şi pentru a facilita accesul tuturor la internet, servicii digitale, telecomunicaţii. Facilităţi precum vehicule inteligente, asistenţă medicală digitală, educaţie şi oraşe inteligente sau spaţii virtuale pentru comunicare şi conectare liberă nu trebuie să aparţină doar de aşa-numiţii poli de dezvoltare”, a evidenţiat şeful statului.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita