Iohannis: Le-am spus foștilor colegi PNL că nu sunt de acord cu traseismul. Nu pot cere liderului de partid pe cine să nu pună pe liste

Data actualizării: Data publicării:
orban si iohannis
Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Foto: InquamPhotos/ George Călin

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre transferurile recente de parlamentari dinspre PSD către PNL, că deși le-a spus foștilor colegi liberali că nu este de acord cu traseismul, nu-i poate solicita unui lider de partid “pe cine să pună și pe cine să nu pună” pe listele pentru alegerile parlamentare.

“Sunt împotriva acestui traseism politic, ba mai mult am avut diferite întâlniri și cu foști colegi/ colege din PNL și le-am spus și lor acest lucru. Cazuri punctuale au apărut și trebuie să spun încă o dată: eu sunt împotriva traseismului politic și sper să prind vremea în politica românească când acest traseism nu se mai practică”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă ar susține liste PNL la alegerile parlamentare pe care se regăsesc foști social-democrați.

Având în vedere că el și liderul PNL, Ludovic Orban, s-au pronunțat împotriva traseismului politic, și totuși acest fenomen continuă în PNL, președintele a fost întrebat cum își explică faptul că nu se ține cont de autoritatea sa.

“Probabil se va ține cont din ce în ce mai mult. Cel puțin asta ar fi speranța mea, ca cel mai important partid acum de pe scena politică să dea un exemplu demn de urmat și în acest domeniu”, a răspuns șeful statului.

Chestionat dacă îi va cere liderului PNL, Ludovic Orban, să nu-i pună pe listele pentru parlamentare pe toți aleșii transferați de la PSD, Klaus Iohanis a răspuns: „Le-am spus și colegilor și colegelor din PNL că nu sunt de acord. În consecință, vor avea o abordare când se pregătesc pentru alegeri. Din calitatea de președinte al României, nu pot să merg la un lider de partid să-i solicit pe cine să pună și pe cine să nu pună pe listă. Asta este o decizie a partidului, dar atitudinea mea am făcut-o și o să o fac publică. Tot timpul am cerut românilor să voteze oameni responsabili”.

Senatoarea Roxana Paţurcă şi deputaţii Adrian Todor, Cătălin Rădulescu şi Dan Ciocan au fost excluşi, marţi, din PSD pentru că au lipsit de la şedinţa de plen comun a Parlamentului în care trebuia să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Pațurcă s-a înscris în PNL și va activa în grupul liberalilor din Senat.

Surse din PSD au declarat pentru Digi24.ro că Rădulescu ar fi fost contactat de liberali, care i-au promis un loc pe liste, dacă lipsește la vot.

În acest context, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, l-a atacat pe premierul Ludovic Orban în legătură cu traseismul politic și a cerut conducerii PNL să blocheze candidaturile unor parlamentari PSD pe listele partidului.

Social-democrații l-au acuzat pe Orban că le promite parlamentarilor PSD locuri pe lista PNL la alegerile din decembrie, în schimbul absenței la votul asupra moțiunii de cenzură.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri