Chifu confirmă: pactul de coabitare, scris în timpul suspendării

Data actualizării: Data publicării:
PONTA BASESCU

După ce ex-premierul Victor Ponta a dezvăluit că pactul de coabitare cu Traian Băsescu a fost semnat de el, dar negociat de Liviu Dragnea, fostul consilier prezidențial Iulian Chifu a confirmat informația. În plus, Chifu a arătat că ideea a apărut în mai, conținutul a fost scris chiar în timp ce Traian Băsescu era suspendat, iar semnarea s-a făcut exact cu o zi înainte de desemnarea lui Ponta premier.

PONTA BASESCU

„Da, este adevărat. Detalii din interior nu sunt publice. Din punct de vedere al contextului, vă pot confirma că am avut un mandat din partea președintelui. Domnul Dragnea a avut mandatul celor doi co-președinți ai USL, Crin Antonescu și Victor Ponta, pentru a negocia respectivul acord”, a declarat fostul consilier prezidențial la un post de televiziune.

Iulian Chifu a oferit detalii suplimentare despre pașii parcurși până la aplicarea protocolului: „Conceptul de coabitare a fost elaborat în mai, odată cu preluarea guvernării de către PSD și domnul Ponta. Conceputul, conținutul a fost scris în septembrie, era chiar în timpul suspendării, încă nu revenisem la Cotroceni, iar negocierea reală s-a produs în luna decembrie, după alegerile generale, și fost semnat cu o zi înainte de numirea lui Victor Ponta din nou ca premier”.

Ulterior, fostul consilier prezidențial a precizat, pentru Digi24, că nu a fost alegerea sa cu cine să negocieze, dar a refuzat să dea alte detalii despre locul negocierilor și cum au decurs acestea.

Redăm dialogul reporterului Digi24 Cristian Andrei cu Iulian Chifu:

Reporter: De ce l-aţi negociat la momentul respectiv cu Liviu Dragnea şi nu cu Victor Ponta?
I.C.: Nu este treaba mea să decid. Erau cei doi decidenţi, preşedinte, premier. Preşedintele mi-a dat mie mandatul, probabil că cei doi copreşedinţi, adică sigur cei doi copreşedinţi ai USL l-au mandatat pe domnul Dragnea şi s-au derulat aceste contacte şi negocieri.


Reporter: Negocierile, ca să fim mai precişi, între ce luni s-au desfăşurat?
I.C.: În luna decembrie.

Reporter: La momentul respectiv, după ce dumneavoastră aţi convenit un draft, s-a revenit asupra lui în momentul întâlnirii de la Cotroceni între liderii USL şi preşedintele Traian Băsescu?
I.C.: Atunci s-a semnat, alte detalii vă rog să întrebaţi pe participanţii la acea reuniune.


Reporter: Dar nu ştiţi dacă s-a modificat acel draft?
I.C.: Draftul iniţial s-a modificat pe tot parcursul negocierilor.


Reporter: Cu Liviu Dragnea aţi avut anumite puncte divergente?
I.C.: Nu pot să vă comentez mai mult despre modul în care s-au desfăşurat acele negocieri. V-am confirmat doar, odată ce primul ministru a pronunţat numele domnului Liviu Dragnea că această negociere a avut loc în această formulă. Până în acest moment, preşedintele României, Traian Băsescu, amintise despre conceptul şi acordul de coabitare în 2013 şi în mod repetat în 2014, iar din partea cealaltă nu se pomenise niciodată de participarea lui Liviu Dragnea. Ţinea de persoana de atunci, de Liviu Dragnea însuşi şi dacă dorea să facă aceasta destăinuire şi nu ţinea de preşedintele României sau de mine să dăm publicităţii acest nume.”

Precizările fostului consilier vin după ce ex-premierul PSD Victor Ponta a dezvăluit că pactul de coabitare cu Traian Băsescu a fost semnat de el, dar negociat de Liviu Dragnea și Iulian Chifu.

A doua suspendare a lui Traian Băsescu a fost votată de Parlament pe 6 iulie 2012, iar referendumul - care avea să fie invalidat de Curtea Constituțională - a avut loc pe 29 iulie. Pe 27 august 2012, apărea în Monitorul Oficial decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului, iar pe 28 august 2012, Băsescu se întorcea la Palatul Cotroceni.

Așa-numitul pact de coabitare, în fapt intitulat „acord de colaborare instituțională”, a fost semnat de Traian Băsescu și Victor Ponta pe 12 decembrie 2012. Documentul avea să fie făcut public pe 19 decembrie 2012.

Ex-premierul Victor Ponta a denunțat pactul pe 6 august 2014, la o zi după ce Traian Băsescu a declarat: „Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu majoritate de 70% care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experiență a lui Ponta am reușit să semnez cu el acel celebru pact de coabitare. Da, a fost un politician mai slab decât mine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri