Judecătorul Dănileț: „Legile astea sunt date pentru anumite persoane”

Data actualizării: Data publicării:
danilet

Judecătorul Cristian Dănileț susține că parlamentarii PSD și ALDE încearcă, prin modificarea codului penal, să îi scape de urmărirea penală pe cei care sunt cercetați în mari dosare de corupție. Sub pretextul transpunerii unei directive a Parlamentului European, aleșii PSD, ALDE și UDMR, dar și cei ai PNL au propus o serie de amendamente de natură să afecteze grav activitatea procurorilor și dreptul la informare. Începând cu secretizarea dosarelor și eliminarea arestului preventiv pentru cei implicați în dosare de corupție.

„Îmi exprim surprinderea cu privire la energia de care dă dovadă Parlamentul României, după două săptămâni în care au dezbătut cele trei legi ale justiției. Zile întregi, ore au votat și noaptea acum, brusc, se apucă de o altă materie de modificare a codului penal. Toate aceste modificări fac parte dintr-un puzzle pe care parlamentarii încearcă să-l construiască astfel încât persoanele, în special cele urmărite penal în anchete de mare corupție, să scape de urmărire.

Citește și ”De ce trebuie să le fim recunoscători lui Nicolicea, Iordache și Dragnea”

Modificările sunt ocazionate de implementarea unei directive, însă parlamentarii vor profita pentru a introduce și alte modificări necerute de directivă. De exemplu, acum o persoană care comite o infracțiune de corupție și vrea să fugă din țară sau să distrugă documente sau să influențeze martori, judecătorii pot decide să o aresteze preventiv, la domiciliu. Nu există nicio justificare dacă pentru anumite fapte ar fi interzisă arestarea preventivă, iar pentru altele ar fi permisă.

Legile astea sunt date pentru anumite persoane. În viziunea europeană, atunci când vorbim de prezumția de nevinovăție trebuie asigurate anumite modalități prin care suspectului să i se asigure un cadru în care el să fie bănuit, opresat de public cum că ar fi săvârșit infracțiunea. Comunicatele DNA se încheie cu o frază: noi vă comunicăm că a început urmărirea penală sau ca s-a dispus arestarea. Asta nu înseamnă însă că suspectul nostru e vinovat, adică el încă se bucură de prezumția de nevinovăție.

Când au început, aceste modificări au vizat patru chestiuni foarte importante: să se modifice modalitatea de numire a procurorilor-șefi, să fie luată inspecția judiciară de la CSM la Ministrul de Justiție, magistrații să răspundă material și să se înființeze o secție specială de anchetare a magistraților.

Ca urmare a presiunii ONG-urilor, a votului negativ al CSM, a peste 4.000 magistrați care au semnat o petiție împotriva parlamentului, au cedat la mai multe modificări, astfel că acum a rămas o chestiune profund discutabilă și anume crearea unei secții speciale pentru anchetarea magistraților, inclusiv pentru fapte de corupție. Mă întreb dacă este nevoie de o secțiune separată, în condițiile în care azi avem un parchet specializat DNA care să ancheteze procurorii și judecătorii.

Cele trei legi, după ce trec de Camera Deputaților, vor trebui să primească și un vot de la Senat. Eu spun să fim în continuare atenți, cu ochii pe aleșii noștri, ca nu cumva prin modificările făcute să încerce să preia controlul asupra carierei procurorilor sau a modului de funcționare a inspecției judiciare”, a declarat Cristian Dănileț pentru Digi24.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri