Exclusiv Kelemen Hunor: AUR nu va ajunge la guvernare în România. Vor avea mai multe mandate, inclusiv în Parlamentul European

Data publicării:
Conducerea Parlamentului ar vrea să închidă balcoanele sălii de ședință, acolo unde stau invitații, pe motiv că sunt prea mulți elevi care își fac selfiuri de acolo și pot cădea.
Președintele AUR, George Simion. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că el nu crede în teoria formării unui așa-numit „bloc democratic” format din PNL și PSD la alegerile de anul viitor, care să lupte împotriva extremismului sau împotriva AUR. Totodată, fostul membru al coaliției de guvernare spune că partidul lui George Simion nu va câștiga alegerile și nici nu va guverna, dar va câștiga mai multe mandate, inclusiv în Parlamentul European.

„Cu blocul democratic nu poți să lupți împotriva extremismului sau împotriva AUR. Astea sunt basme. Aici probabil că unii vor să se asigure că sub această umbrelă nu se va vedea susținerea sau că acolo toți vor fi sub o oală și nu se vede cine ce susține. Dar nu va funcționa.

Nu se pot aduna pe cetățeni, pe electori, pe toți cei care votează ca pe niște sticle de pe un raft să-l pui pe celălalt raft, că ei nu votează așa. Ei votează așa cum s-au obișnuit în 30 și ceva de ani și s-ar putea să fie rezultatul mai prost decât dacă ei merg separat și după aceea se adună voturile și mandatele. Fiindcă electoratul liberal are alternativă. Nu vrea să voteze PSD. Sunt liste județene sau liste naționale. El acolo vede un lucru împotriva căruia era instruit să voteze permanent în 33 de ani într-un oraș, într-un județ, o localitate. Acum zice «de ce trebuie să votez acum cu el?».

AUR nu va ajunge la guvernare în România. Vor avea un rezultat bun. Asta se vede. Nu vor câștiga nici alegerile europarlamentare, dar ei, dacă vor avea 3 mandate - vor avea mai mult, în jur de 8, 9 pe sondajele de azi – și atunci au câștigat, că nu au niciun eurodeputat acum. Pentru el și un singur mandat nu există, pentru că la pragul de 5% ai două mandate. E un câștig indiferent ce se va întâmpla. Nu va câștiga alegerile AUR, nu vor guverna, sunt convins.

Chestia asta cu blocul democratic...cine spune că ei sunt democrați și alții nu sunt. Chestiunea cu USL din 2012 nu se va repeta, fiindcă atunci au venit pe o guvernare extrem de dificilă – PDL și cu noi. Era criza economică din 2008-2009, cu măsuri extrem de nepopulare, dar pe care trebuia să le facem. Și au preluat guvernarea în aprilie-mai, în iunie erau alegerile locale, apoi parlamentare. Au venit din opoziție preluând guvernarea în momentul alegerilor în an electoral, cu câteva luni înainte de alegeri, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale. Acum situația e cu totul diferită.

E treaba lor dacă se amestecă sau nu dar trebuie să renunțe cineva...PSD va renunța? La ce? Să aibă un candidat? Premierul Ciolacu spunea că după 20 de ani e momentul să existe un președinte de stânga. Eu am înțeles și că PNL vrea să dea un președinte. Nu știm cine va fi candidatul dar nici ei nu renunță. La ce să renunțe PSD, cel mai mare partid și cum să nu vină PNL să spună că nu dorește să aibă un candidat?

Negocierea e reală, dar care va fi finalitatea, nu știu”, a afirmat Kelemen Hunor.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri