Kelemen Hunor despre scandalul declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban: A fost folosit ca scuză pentru a scoate UDMR de la guvernare

Data publicării:
Viktor orban, la Universitatea de Vară
Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Foto: Inquam photos/ Laszlo Beliczay

Premierul ungar Viktor Orban a făcut o declarație ambiguă, dar nu rasistă, în timpul discursului de la Băile Tușnad, a explicat Kelemen Hunor, președintele UDMR, potrivit site-ului KronikaOnline. El spune că a avut o discuție de cinci minute cu co-președinții PNL și PSD ai coaliției de guvernare, în care au lămurit problema, și că scandalul politic declanșat a avut scopul de a scoate UDMR de la guvernare.

Kelemen Hunor a fost întrebat în weekend, la evenimentul Zilele Ungariei de la Cluj-Napoca, cât de acceptabil este pentru formațiunea pe care o conduce ca „premierul unei țări vecine să facă asemenea declarații” - trimitere la discursul lui Viktor Orban la Școala de Vară de la Băile Tușnad, care a fost catalogat și condamnat ca fiind rasist de numeroase organizații internaționale, precum și de lideri politici occidentali.

Kelemen Hunor a reamintit că Viktor Orban a explicat în cursul unei vizite la Viena, unde a spus că „se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă”.

Liderul UDMR a fost de acord că premierul maghiar a făcut o declarație ambiguă, dar este de părere că cei care îl critică îi scot declarația din context.

„Contextualizând, el nu a spus ce a spus în sens biologic sau genetic, a fost un enunț ambiguu, iar restul mesajului transmis de el a fost trecut în umbră”, a declarat Kelemen Hunor duminică, la Cluj-Napoca, potrivit KronikaOnline.

Referindu-se la reacțiile de la București, el a precizat că nu acceptă și consideră un nonsens ca politicienii români să-l facă responsabil pe el sau pe colegii lui pentru declarații sau acțiuni pe care nu le-au făcut.

„Viktor Orban are defecte și calități, ca toată lumea. Îl cunosc de mulți ani și pot spune cu siguranță că nu e rasist”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

El a mai spus că atacurile la adresa UDMR care au urmat au avut scopul de a scoate formațiunea de la guvernare, motivele fiind - potrivit informațiilor sale - poziția UDMR față de desființarea Secției Speciale pentru Magistrați.

Kelemen Hunor, care este vicepremier în Guvernul României, a mai precizat că nu există nicio dispută în cadrul coalției de guvernare privind declarațiile lui Viktor Orban și că recent a avut o discuție de cinci minute „față în față” cu co-președinții coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu pe acest subiect.

„Tot acest (scandal - n.r.) a fost folosit ca o scuză de a încerca scoaterea UDMR de la guvernare. Mi-au spus reporterii anul trecut și mi-au repetat de câteva ori în scris, că nu vom fi iertați pentru că nu am aprobat desființarea Secției Speciale pentru Procurori, așa cum se dorea. Asta este o crimă de neiertat și vor continua să caute un motiv să ne dea afară din coaliția de guvernare”, a mai spus Kelemen Hunor la Cluj-Napoca.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri