Video Klaus Iohannis a discutat cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO. „E foarte bine să fie doi candidați”

Data actualizării: Data publicării:
440901127_2460511627493076_4507888131470067003_n
Klaus Iohannis și Joe Biden. Foto: Presidency

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, că a vorbit cu acesta despre candidatura sa la șefia NATO. „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul”, a spus Iohannis. Șeful statului susține că e „foarte bine să existe doi candidați”, precizând că el sau premierul olandez Mark Rutte va fi ales viitorul secretar general al Alianței.

Întrebat dacă a vorbit cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO, Iohannis a răspuns: „Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul. (...)Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și, până la urmă, unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile - au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea. E bine să fie doi candidați pentru că atunci se deschid noi teme și atunci facem lucrurile să meargă mai bine”.

„La summitul de la Washington trebuie confirmată unitatea NATO”

Șeful statului spune că la summitul de la Washington din luna iulie trebuie „să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică”.

„Am discutat, evident, și despre pregătirea summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să se reconfirme unitatea și coordonarea transatlantică. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care-l acordăm noi Ucrainei este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe flancul estic și să avem o abordare consolidată în ce privește securitatea la Marea Neagră”, a mai spus Iohannis.

Întrebat în ce constau interesele României la summitul de la Washington, Iohannis a răspuns: „Obiectivele României...este o listă întreagă, sunt foarte tehnice, dar aș menționa câteva fiindcă sunt importante: întărirea flancului estic, avem acele battle groups, avem trupe, dar după părerea mea nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru flancul estic și pentru apărare, dar și pentru descurajare. Dar descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe flancul estic, ci să fim echipați ca lumea și să avem o industrie de apărare care să fie suficientă. (...)Să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm mai mulți bani pentru industria de apărare”.

Biden i-a mulțumit lui Iohannis

În discuția pe care au avut-o, Biden i-a mulțumit lui Iohannis pentru activitatea României în cadrul NATO, după 20 de ani de la aderarea țării noastre.

„Domnule președinte, bine ați venit. Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței”, a spus Biden.

„Am încercat nu doar să fim membri NATO, ci și să lucram la relațiile bilaterale. România încearcă să facă tot ce poate mai bine pentru a împiedica Rusia să câștige războiul (n. red. - din Ucraina)”, i-a răspuns Iohannis.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA reprezentă un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale și respectat de către partenerii Alianței Nord-Atlantice.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Fostul soț al lui Gwen Stefani și-a făcut o iubită care pare geamănă artistei. Xhoana X, pozată în costum de...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul Benjamin Button. Ia 100 de suplimente...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...