Klaus Iohannis: Am căzut cu toții de acord că problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională

Data publicării:
27524
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

-Referitor la ședința CSAT, primul punct de pe ordinea de zi a fost Strategia Națională de Apărare a Țării, pe care am intitulat-o „O Românie puternică în Europa și în lume”. Am gândit această strategie ca pe un document integrator, care oferă o viziune și o direcție în materie de securitate națională.

-Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa și în lume, asta însemnând pentru mine cel puțin trei lucruri: un stat care își apără cetățenii oriunde s-ar afla ei; o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale, care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe educație și pe sănătate; și, în al treilea rând, un stat care contribuie la menținerea securității colective alături de partenerii ei și la promovarea democrației și libertății.

-Toate acestea presupun din partea noastră continuitate în angajamente și predictibilitate în acțiuni. Continuitatea și predictibilitatea ne fac o țară credibilă și o resursă de încredere într-o regiune foarte complicată.

-În această construcție, evident Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO, apartenența la UE sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii noastre externe și de securitate.

-Una dintre principalele noutăți aduse de această Strategie este conceptul de Securitate Națională Extinsă. Securitatea națională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care țin de ordine publică, economie, infrastructură, educație, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au un un impact asupra securității naționale.

-Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării către Parlamentul României pentru aprobarea acesteia în ședință comună. 

-Au fost foarte multe subiecte pe ordinea de zi, vreau să menționez în continuare doar câteva.

-Am căzut cu toții de acord că problema defrișărilor ilegale ține de securitatea națională și că se impune s-o urmărim cu atenție la cel mai înalt nivel. CSAT a decis în acest sens ca Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea actului normativ, astfel încât să existe o legislație coerentă, clară și riguroasă, care să nu mai permită efectuarea acestui fenomen.

-Totodată, Consiliul a hotărât ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu celelalte instituții responsabile în domeniu, să întreprindă măsurile necesare pentru identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate, care pot face obiectul împăduririlor și să stabilească măsuri complete pentru monitorizarea și controlul activităților de angajament, împădurire și exploatare a fondului forestier, precum și pentru stimularea producției interne de produse finite.

-CSAT a aprobat astăzi Forțele Armate al României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului Statului Român în anul 2016.

-Un alt punct pe ordiea de zi l-a constituit analiza și aprobarea planului cadru pentru continuarea procesului de restructurare și modernizare a Armatei României în anul 2015 în scopul realizării unei capacități de reacție adecvată misiunilor stabilite prin planurile de apărare strategică, națională și/sau ale Alianței.

-În același context, membrii Consiliului au aprobat programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei Române până în anul 2027 și în perspectivă.

-Membrii Consiliului au fost informați și cu privire la activitățile ce privesc pregătirea Consiliului European din iunie 2015, pe dimensiunea politicii de securitate și apărare comună.

-În acest context, am decis ca România să pledeze pentru inițierea la Consiliul European a procesului de redactare a unei noi strategii europene de securitate.      


Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să anunțe deciziile luate în ședința CSAT de astăzi, dar și să vorbească despre votul din Parlament în ceea ce-l privește pe premierul Victor Ponta.

Defrişările ilegale ale fondului forestier naţional reprezintă una dintre temele care au fost discutate, marţi, la şedinţa CSAT, alte subiecte vizând Strategia Naţională de Apărare a Ţării, evoluţiile din Ucraina și „Republica Moldova în noua ecuaţie regională”.

Şedinţa CSAT a avut loc la o zi după consultările pe care preşedintele le-a convocat pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării.

Tot astăzi, premierul Victor Ponta a fost salvat prin votul deputaţilor de începerea urmăririi penale pentru conflict de interese. Cu susţinerea UDMR şi cu mobilizarea aleşilor majorităţii, rezultatul a fost zdrobitor în favoarea menţinerii imunităţii. A fost pentru prima dată când procurorii au cerut aviz pentru punerea sub acuzare a unui premier în funcţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri