Klaus Iohannis, despre folosirea unui avion privat de lux în vizita din Coreea de Sud: „Am venit cu o aeronavă mică”

Data actualizării: Data publicării:
avion de lux iohannis
Potrivit Boarding Pass, Iohannis a decolat din Sibiu cu avionul privat de lux cu care a mers în Emiratele Arabe și turneul din Africa. Surse foto: Boarding Pass (Facebook)/ Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, marți, de jurnaliștii români, de ce a folosit din nou un avion privat de lux într-o vizită oficială pentru a ajunge în Coreea de Sud, având în vedere că restul delegației române a mers cu un zbor de linie și în condițiile în care economia României „șchioapătă”. „Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a spus șeful statului.

Întrebat de ce a ales să meargă din nou cu un avion de lux într-o vizită oficială, în contextul în care economia României „șchioapătă” și în timp ce membrii Executivului au venit cu un avion de linie, Klaus Iohannis a răspuns: „În primul rând, economia României nu șchioapătă, ci crește în continuare. Nu cred că putem să facem o legătură între acestea două”.

„Da, am venit într-o deplasare externă, așa cum au fost multe altele, în interesul și pentru România. Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a mai spus acesta.

Potrivit Boarding Pass, Iohannis a decolat din Sibiu cu avionul privat de lux cu care a mers în Emiratele Arabe și turneul din Africa, un Gulfstream G550 închiriat de la Global Jet. Restul delegației sale a mers separat cu o cursă de linie.

Deplasări externe în 2023 în valoare de 8 milioane de euro

Klaus Iohannis a mers în turnee în Africa, America de Sud și Asia în 2023, epuizând banii de deplasări externe încă din iunie.

Guvernul i-a suplimentat fondurile cu 1,5 milioane de euro anul trecut. În 2022, Iohannis a efectuat deplasări externe de 3,3 milioane de euro. În 2023, Iohannis a vizitat Japonia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Brazilia, Argentina și altele, plus turneul de 10 zile în Africa al președintelui Iohannis, din noiembrie 2023. Toate aceste călătorii au costat peste 8 milioane de euro.

În unele călătorii, avionul privat folosit de președinte a făcut escală în Sibiu, unde locuiește soția președintelui, care îl însoțește în călătoriile oficiale.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri