Klaus Iohannis, despre propunerea Comisiei Europene: Vorbim de un fel de plafonare a preţului la gaz. E o propunere bună

Data actualizării: Data publicării:
European Union and gas crisis - EU flag over a gas stove
În perioada 20-21 octombrie a avut loc reuniunea liderilor UE, pentru găsirea de soluții la criza prețurilor la energie. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că propunerea Comisiei Europene cu privire la problema preţului ridicat al gazului este bună şi că România agreează noile măsuri.

„Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a preţului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari. Avem, în acelaşi timp, un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei”, a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, potrivit Agerpres.

„Cu prețul gazului – am avut încă de la începutul războiului, chiar și dinainte, fluctuații semnificative la prețul gazului. Aceste fluctuații nu sunt naturale și nu pot fi gestionate foarte bine de economiile europene. Pe de altă parte, suntem conștienți că furnizorii vor dori să vândă gazul la un preț care le permite acoperirea costurilor plus un profit rezonabil. Și atunci acest tunel dinamic, așa a denumit Comisia mecanismul, va face posibile două lucruri. Prețul să nu crească exagerat, deci profitul să nu devină unul astronomic, așa, din speculație. Pe de altă parte, nu va lăsa prețul să scadă așa de mult, ca furnizorii, ca cei care furnizează gazul să nu mai fie interesați în contracte. Deci, practic, este o gestionare a vârfurilor de preț și acest lucru nouă ni se pare bun”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca măsurile să fie gândite pentru viitor.

„Nu putem să venim la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, şi asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum”, a spus Iohannis.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...